"OBA STA MOJA PRIJATELJA, POMIRITA SE": Kaj se še skriva v javnem pismu, ki ga je Popovič poslal Janši in Čeferinu?

Slovenija

Pred dnevi je predsednik Evropske nogometne zveze, Aleksander Čeferin ocenil situacijo, ki smo ji v času koronakrize priča v Sloveniji pri tem pa pokritiziral nekatere ukrepe vlade, denimo prepoved prehajanja v drugo občino. "Ne morem več gledati te vsakodnevne črnogledosti v javnih nastopih vodilnih, te apokaliptičnosti," je dodal med drugim. Mediji so to izjavo pograbili kot vročo žemljico. Marsikdo se je v preteklih dneh na to izjavo odzval, med drugim indirektno tudi Janez Janša. Vtis, ki se je ustvaril v javnosti, je da marsikateri nasprotnik trenutne vlade želel Čeferina za tako imenovani novi obraz slovenske politike, z desne strani političnega spektra pa so se istočasno vrstili napadi na Čeferina, češ da je kriv, ker ni pravočasno zaustavil nogometne tekme v Bergamu, ki zdaj velja za epicenter okužb v Italiji. Zdaj pa se je z javnim pismom, kot je navedel, prijateljema Čeferinu in Janši, oglasil še Boris Popovič, ki bi jih rad, kot kaže, pomiril.

"Jaz osebno zelo dobro poznam oba glavna akterja v tej zakulisni zgodbi, z obema sem v preteklosti tudi že precej tesno sodeloval," v pismu pripoveduje Popovič, ki nadaljuje, da oba tudi zelo ceni in spoštuje, saj sta oba "izredno inteligentna, razgledana, sposobna voditelja, motivatorja, neumorna delavca, zelo samozavestna, ponosna." Pri tem poudari, da sta oba zaljubljena v svojo lastno domovino Slovenijo, "zato mi verjemite, da nihče ne rabi dvomiti v njuno dobronamernost ob njuni skrbi za dobrobit naše države in njenih državljanov."

Zato je Popovič prepričan, da sta Čeferin in Janša oba žrtvi pokvarjenih telefonov in želje nekaterih likov iz ozadja o potenciranju in postavljanju na piedestal tako enega kot drugega, čeprav ne enemu ne drugemu to v tem trenutku niti slučajno ni padlo na misel in jima to v tem trenutku tudi slučajno ni v interesu.

Janez Janša se je po Popovičevem mnenju s prevzemom oblasti, kot novopečeni predsednik vlade z bogatimi izkušnjami iz prejšnjih mandatov, pričakovano z vso silo na polno spustil v odprto borbo z epidemijo in za sabo povlekel in zbudil marsikaterega zaspanega politika in birokrata. "V vsej tej vnemi so se mu žal zgodile tudi napake," piše dolgoletni koprski župan. Pri tem navaja primer zvišanja plač funkcionarjem ravno v času, ko je marsikateri državljan ostal pred vsakršnega prihodka.

Nato pohvali Aleksandra Čeferina in njegovo akcijo, v kateri je prek svojega prijatelja, lastnika Alibabe zagotovil brezplačne zaščitne maske in drugo zaščitno opremo za Slovenijo. Popovič ob tem meni, da so vsa blatenja Čeferinovega imena v naši državi absolutno najmanj neprimerna.

"Opazko oziroma kritiko Aleksandra Čeferina o tem, da naj bi bili zadnji ukrepi v zvezi s popolno prepovedjo premikanja državljanov preko občinskih meja pretirani, razumem kot kritiko nekoga, ki ima svoje lastne možgane in vidi boljšo, bolj logično in bolj dodelano rešitev od le te, ki ima roko na srce precej pomanjklivosti in nelogičnosti, poglejmo samo npr. Ankaran in Koper," nadaljuje Popovič.

Ob tem se nekdanji župan Kopra obregne tudi ob namigovanja, da si Čeferin s tovrstnimi izjavami tlakuje pot do zmage na naslednjih državnozborskih volitvah. Popoviču se ne zdi preveč verjetno, da bi nekdo Čeferinovo funkcijo zamenjal za plačo treh tisočakov na mesec. "Predlagam, da oba vpletena ugotovita, da imata rada to državo in da bi ji rada dala čim več, da eliminirata pokvarjene telefone, da se ne pogovarjata preko medijev in da ugotovita, da bi vajino sodelovanje koristilo nam državljanom, Sloveniji in tudi vama neprimerno bolj kot kreganje," jima svetuje.

Za konec javnega pisma Popovič še svetuje Janši, da čim prej zamenja vladnega govorca Jelka Kacina. "Dajte razumeti, da nismo v osamosvojitveni vojni in nismo niti leta 1991, ampak 2020," pravi in dodaja, da, če že mora nastopati Kacin, naj ga vsaj malo približajo ljudem, da ne bodo trpeli za anksioznostjo, zaradi "takega strašljivega poročanja, mladim pa, ko ga gledajo itak ni nič jasno."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kolibri123 |  13 .04. 2020 ob  11: 59
RegionaljQuery112306191463202621595_1586771915768 Koliko ste dobili za ta PR?
Kolibri123 |  13 .04. 2020 ob  11: 59
RegionaljQuery112306191463202621595_1586771915768 Koliko ste dobili za ta PR?
Kolibri123 |  13 .04. 2020 ob  11: 59
RegionaljQuery112306191463202621595_1586771915768 Koliko ste dobili za ta PR?
 |  11 .04. 2020 ob  12: 38
G. Popovič, hvala za iskren zapis, tudi sam verjamem v dobronamernost obeh, gospoda Čeferina bi si po koncu mandata želel videti v SMC, da stranka ojača s sredinsko paradigmo in pomaga Sloveniji, predvsem SDS-u in njenim mladim jastrebom, ki stranki zaradi svoje nadutosti zelo škodujejo, da bi se izvlekla iz Duha preteklosti , ki jo je nemogoče spreminjati, lahko pa izboljšujemo sedanjost v kateri živimo. Kar se pa tiče gospoda Kacina, verjamem, da so mu leta, preživeta v EU Parlamentu, odprla duhovne oči in ve, kaj se nam pripravlja, zaradi tega je zelo dobro, da ga je gospod Janša vpoklical za Regierungssprecher-ja. Vsi, ki smo že do dobra prehodili 50 let zemeljskega življenja, se vedno bolj zavedamo tukajšnje minljivosti in poklicanosti k pomaganju soljudem. Denar ni nobeno merilo, temveč samo sredstvo za pomaganje sebi in drugim. Povsem zgrešeno pa bi bilo, če bi stricem iz ozadja uspelo gospoda Čeferina zlorabiti na način, da bi ustanovil svojo novo stranko in jim tako nezavedajoč se omogočil kontinuiteto, kajti za nesoglsje sta vedno potrebna dva subjekta.
kokodek |  10 .04. 2020 ob  15: 11
25
šola na daljavo je dobra, saj starši, kaj ponovijo iz osnovne šole....ne vem pa, če jim dela uslugo, da se razglaša za njuna prijatelja.....ta fobija stricev iz ozadja je že bolestna.....
Opazovalec |  10 .04. 2020 ob  10: 20
12
@Veronika Izabela
Mogoče bi morali objaviti katerega iz gimnazijskih časov :)) seveda če je bil prisoten .
Veronika Izabela |  09 .04. 2020 ob  22: 28
48
Imam občutek, da Popotovega osnovnošolskega spisa ne bo objavil niti eden kredibilen medij, razen našega Regionala.
Tom |  09 .04. 2020 ob  22: 04
57
Primerjat ali še bolje, pomirjat človeka, kot sta Janša in Čeferin od nekoga, ki pojma nima, kaj je in kaj ni kredibilnost, je šala dneva, če ne leta! Čeferina pozna in spoštuje 55 članic UEFA, da ne omenim vseh preostalih v FIFA, Janšo pozna zgolj nekaj desničarskih nepotešenih slovenceljev, katerim je laž, zavajanje in nategovanje kot Janši osnovna vrednota za preživetje, Popoviča pozna .... no ja, kdo za vraga je ta Popovič!? :)
frikofrkic |  09 .04. 2020 ob  21: 52
47
Aviona se spomnem, takrat je nategnil SDS, da jim bo povečal število volilcev, pa je izpadel klovn. Drugi dan po volitvah pa se je že začel prilizovat Jankoviču v Pozitivni Sloveniji. Sami prijatelji, ki ga imajo za zelo kredibilnega človeka, ja ja
kjessi |  09 .04. 2020 ob  21: 18
-36
Frinkofrkic Umiri konje, ker nimaš pojma. Če ne poznaš zgodovine, naj te spomnim na Avion . Pa se pozanimaj, s kom je Popo bil v navezi. Kar se pa tiče populizma: vsi so tiho.