OBA KANDIDATA PREPRIČANA V LASTNO ZMAGO: Trump napoveduje predčasno ustavitev štetja glasov

Svet

Po vseh ZDA so se danes zaprla volišča, na katerih so Američani med drugim odločali o prihodnjem predsedniku države. Kot zadnja so se ob 7. uri po srednjeevropskem času zaprla volišča na Aljaski na skrajnem severozahodu ZDA. V ZDA zdaj preštevajo glasovnice, odločitev o predsedniku pa morda ne bo znana še več dni.

Glede na projekcijo ameriške tiskovne agencije AP je demokrat Joe Biden zaenkrat zbral 236 elektorskih glasov, Trump pa 213. Za zdaj kaže, da lahko Trump računa tudi na zmago v ključnih državah Michigan (16 elektorjev), Georgia (16 elektorjev), Severna Karolina (15 elektorjev) in Pensilvanija (20 elektorjev), Biden pa v Nevadi s šestimi elektorji. Za zmago je sicer potrebnih najmanj 270 elektorskih glasov od skupno 538.

Čakanje na končne izide volitev se lahko zavleče tudi zaradi glasovanja po pošti. Zaradi pandemije covida-19 se je za to možnost glasovanja odločilo precej več Američanov kot običajno, posamezne države pa glasovnice po pošti začnejo šteti ob različnem času.

Še pred zaprtjem volišč so jih od ključnih držav lahko začeli preštevati v Michiganu, Georgii, Ohiu, Severni Karolini in na Floridi. V Pensilvaniji so jih lahko začeli šteti po zaprtju volišč, V Teksasu, ki ima 38 elektorjev, in Wisconsinu z desetimi pa skoraj vsaka krajevna skupnost sama odloča, kdaj bodo šteli. V New Yorku, ki ima 29 elektorjev, jih lahko štejejo šele dan po volitvah. V nekaterih državah, kot je Iowa, pa bodo upoštevali glasovnice, ki bodo prispele še nekaj dni po volitvah, a bodo imele žig z datumom najkasneje 2. novembra.

Demokrati so prepričani, da bo Trump tam, kjer bodo glasovnice po pošti začeli šteti kasneje, v primeru vodstva po preštetih glasovnicah z glasovanja na dan volitev razglasil zmago in poslal svojo pravniško armado in armado tako imenovanih opazovalcev volitev na sodišče, da se štetje glasovnic zaustavi.

Ob predsedniških volitvah so v torek v ZDA potekale tudi volitve vseh 435 poslancev v predstavniškem domu ameriškega kongresa in 35 od stotih senatorjev, pa še številne lokalne volitve in glasovanja o različnih vprašanjih.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru volivcem in podpornikom izrazil prepričanje v zmago na torkovih predsedniških volitvah, čeprav se glasovnice v ključnih državah še štejejo. "Kar se mene tiče, smo že zmagali," je dejal v Beli hiši. Hkrati je napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov.

"Pripravljeni smo na veliko proslavo," je dejal Trump ob zahvali volivcem za podporo. Hkrati je napadel tiste, ki so glasovali proti njemu.

A Trump je že namignil, da naj bi "njegovi nasprotniki" skušali na ta način dostaviti "še na desetine milijonov glasovnic". Napovedal je, da bo od vrhovnega sodišča zahteval ustavitev glasovanja, vendar ni navedel konkretnih razlogov za to.

Tudi demokratski kandidat za ameriškega predsednika Joe Biden je danes izrazil prepričanje, da je na pravi poti do zmage na volitvah. Poudaril je, da bodo volitve končane šele, ko bodo prešteti vsi glasovi.

"Verjamemo, da smo na poti do zmage na teh volitvah," je povedal Biden na govoru v svoji domači zvezni državi Delaware.

Pozval je ljudi, naj bodo potrpežljivi in naj ne izgubijo upanja. "Imam dober občutek glede tega, kje smo," je dodal.

Spomnil je še, da šteje vsak glas, tudi tisti oddani po pošti. "Volitve niso končane, dokler niso prešteti vsi glasovi," je povedal Biden, ki ga je spremljala soproga Jill.

Biden glede na projekcijo ameriške tiskovne agencije AP po elektorskih glasovih vodi, saj jih ima 223, njegov protikandidat, ameriški predsednik Donald Trump pa 174. Za zmago kandidat potrebuje najmanj 270 glasov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija