OB VISOKIH TEMPERATURAH NE POZABITE NA ŽIVALI: Upoštevajte te smernice!

Slovenija

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob povišanih temperaturah ozračja poziva k ustrezni skrbi za živali. Skrbniki morajo živalim zagotavljati pogoje, v katerih lahko prenašajo visoke temperature. Med ključnimi ukrepi so zadostna količina vode, zadrževanje v senci in omejitev prevoza živali na zgodnje jutranje ure ali ponoči.

Zagotavljanje zadostne količine čiste pitne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi, so poudarili v sporočilu za javnost.

Živali na prostem je treba zagotoviti možnost umika v senco. Ta je lahko naravna (drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški). Posebno pozornost je treba nameniti živalim, ki so privezane, saj se pogosto ne morejo umakniti pred soncem.

Rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, je treba pri visokih zunanjih temperaturah zagotoviti ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka.

Posebno pozornost je treba nameniti živalim v prevoznih sredstvih. Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 stopinj Celzija. Zato je pri prevoznih sredstvih, ki niso klimatizirana, načrtovanje poti izjemnega pomena. "Z ustreznim načrtovanjem odhoda v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči in z ustreznim načrtovanjem postankov je mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljenost vročini na cesti ob morebitnih zastojih," so navedli.

Uprava poziva tudi k ustreznemu ravnanju s hišnimi živalmi. Teh pri visokih zunanjih temperaturah ne puščamo samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oz. hlajenje. Visoka temperatura v vozilu lahko namreč pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat lahko konča s poginom živali. "Ob vročinskem udaru pri živali jo moramo nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje in podobno), glavo naj ima dvignjeno. Ko žival ohladimo, je treba poiskati, veterinarsko pomoč," so poudarili.

Vedno jim mora biti na razpolago sveža pitna voda, omogočiti jim je treba dostop do sence in hladnejših površin, sprehode in druge fizične aktivnosti pa omejiti na jutranje in večerne ure, svetuje uprava. Ob tem opozarja, da je treba posebno pozornost nameniti psom brahicefaličnih pasem (kratek gobček), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

Uprava prav tako poziva vse organizatorje različnih prireditev, v katerih sodelujejo ali so prisotne živali, da prilagodijo čas prireditve tako, da se živali čim manj ali sploh ne izpostavljajo visokim temperaturam, neposrednemu soncu in fizičnim obremenitvam. Poleg tega morajo imeti živali na prireditvi na voljo senco in dovolj čiste pitne vode.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija