OB SVETOVNEM DNEVU VODA: Skupna akcija osveščanja Marjetice Koper in Rižanskega vodovoda

Koper

Marjetica Koper in Rižanski vodovod Koper obeležujeta svetovni dan voda na poseben način. Po Kopru so namestili plakate, ki pozivajo občanke in občane k pitju vode iz pipe. Projekt VODA IZ PIPE - NAJBOLJŠA IZBIRA poteka pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije.

Iniciativa za osveščanje o prednostih vode iz pipe je nastala na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva in je del vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo. Podpornika iniciative sta ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za zdravje. Slovenija se lahko pohvali z eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi. Kljub temu veliko ljudi posega po ustekleničeni vodi, katere embalaža veliko bolj obremenjuje okolje kot voda iz pipe in je tudi manj zdrava.

Komunalno podjetje Marjetica Koper želi prebivalce spodbuditi k pitju vode iz pipe in tako preprečiti proizvajanje dodatnih odpadkov, ki obremenjujejo naše okolje in hkrati ohranjati naše naravne vire. Po nekaterih podatkih naj bi ustekleničena voda 100-krat bolj obremenjevala okolje kot voda iz pipe, po celem svetu naj bi ustvarila približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov. Res je, da danes veliko odpadkov že recikliramo, a jih še vedno preveč konča na odlagališčih. Biološka razgradnja plastenk za vodo pa lahko traja tudi do 1.000 let.

Rižanski vodovod Koper je novembra 2019, med prvimi podjetji v Sloveniji, pridobil certifikat 'Voda iz pipe', ki ga izdaja Zbornica komunalnega gospodarstva. Krajanom sporočajo, da je naša voda iz pipe kakovostna in bolj zdrava izbira od ustekleničene ter veliko boljša alternativa od sladkanih ter gaziranih pijač, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih škodljivih dodatkov. V Sloveniji je voda iz pipe v povprečju 200-krat cenejša od ustekleničene. Zakaj bi potem zapravljali denar, dragoceno energijo in naravne vire za nekaj, kar priteče iz pipe v našem lastnem domu, medtem ko 15 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa do pitne vode?

POTREBUJETE PET DOBRIH RAZLOGOV ZA PITJE VODE IZ PIPE?

1. Voda iz pipe je ves čas sveža in najbolj odžeja.

2. Blagodejno vpliva na počutje.

3. Blagodejno vpliva na zdravje (pomaga pri uravnavanju teže, blaži glavobole).

4. Spodbuja pozitivno razmišljanje.

5. Je najbolj ekološka rešitev, saj pri pitju ne povzroča nobenih odpadkov.