OB SVETOVNEM DNEVU HRANE: Na to temo bodo spregovorili prihodnji teden v Kopru

Koper

Ob Svetovnem dnevu hrane 2018, ki ga beležimo 16. oktobra, bo v koprski Pretorski palači potekala dvodnevna konferenca z naslovom 'Hrana,  prehrana, zdravje' in s sloganom 'Naša dela so naša prihodnost' v soorganizaciji Mediteranskega inštituta za okoljske študije ZRS Koper in Mednarodnega inštituta ECPD za trajnostni razvoj, prostorsko načrtovanje in okoljske študije iz Ljubljane.

"Ob Svetovnem dnevu hrane bi se moralo človeštvo posvetiti zavedanju, kaj ima in česa nima, morali bi spregledati in si ne zatiskati oči pred realnostjo sveta, ob prav tako pomembnem dnevu za celotno slovensko živilsko in prehransko oskrbovalno verigo," so zapisali na ZRS.

Fotografije so iz preteklih konferenc ob Svetovnem dnevu hrane.

Moto letošnje konference se zato glasi 'Mi In Okolje Skupaj'. Svetovni dan hrane želijo obeležiti iz več razlogov, med drugim, ker je hrana zelo pomembna v življenju vsakega posameznika in ker se je na področju prehrane in prehranskega svetovanja v zadnjih letih marsikaj spremenilo, kar bi veljalo razumeti in zapisati, da ne bi pozabili. Prav tako so organizatorji letošnje konference prepričani, da je treba graditi na celovitem razumevanju živilsko prehranske oskrbovalne verige in vplivu na zdravje. Dogodek pa je tudi priložnost za druženje, izmenjavo znanj in idej ter za tkanje novih vezi in sodelovanj.

Predsednik organizacijskega odbora konference Peter Raspor

Predsednik organizacijskega odbora konference Peter Raspor konferenco organizira že več kot deset let. "Že več kot desetletje skušam ohranjati kontinuiteto teh dogodkov v Sloveniji. Aktivnosti je še poglobila evropska deklaracija o hrani in prehrani, ki je bila sprejeta v Ljubljani s strani predstavnikov evropskih držav. Žal naša država, gledano s holistične perspektive, tega dneva ne vidi kot nekaj pomembnega, čeprav bi morala. Letos je to, mogoče zaradi obletnice, drugače, saj se je pristojno ministrstvo odzvalo in pokazalo vso potrebno pozornost, čeprav zaradi konstitucije vlade to ni bilo najbrž čisto enostavno," je povedal Raspor.

 

Direktor Znanstveno raziskovalnega središča (ZRS) Koper Rado Pišot

"Pomena obeleževanja svetovnega dneva hrane verjamem, da ni treba posebej razlagati. Dejansko se premalo zavedamo vloge, ki jo to obeleženje želi naslavljati," meni direktor Znanstveno raziskovalnega središča (ZRS) Koper, dr. Rado Pišot. Kot je pojasnil, gre predvsem za pomen obravnave okoljskega zdravja. "Prav s tem namenom smo se združili v organizaciji tega dne z Mednarodnim inštitutom ECPD za trajnostni razvoj in ZRS, ki je pred kratkim ustanovilo Mediteranski inštitut za okoljske študije ravno s ciljem, da bi preučeval vse pomembne dejavnike, ki vplivajo na naše okolje in trajnostno zagotavljajo boljšo kakovost življenja in zdravje posameznika," je pojasnil Pišot.

"Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 37 let in počasi spreminjamo naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. Vsak leto vsaj na ta dan se hrane spomnimo na zelo ciljan način," še dodajajo organizatorji.

150. letnica izida prve slovenske kuharske knjige

Leto 2018 je, kot pravijo, pomembno na več nivojih, obeležujemo namreč 10 let evropske deklaracije o hrani in prehrani (EFTN), 35. obletnico delovanja Evropskega centra za mir in razvoj (ECPD) in 150. obletnico izida kuharske knjige Magdalene Pleiweis, kar predstavlja prvo slovensko kuharsko knjigo. Ob tem pripravljajo še inavguracijo Mediteranskega inštituta za okoljske študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS-MIOS).

Celoten program in ostale podrobnosti konference si lahko pogledate na danhrane.ecpd.si.

Program konference, ki bo potekala 16. in 17. oktobra v koprski Pretorski palači, je celovit in pokriva številna področja. Prav gotovo bodo udeležencem konference znanje in izkušnje iz dogodka pripomogle k uspehom pri svojem delu v bodoče. Pripravili so 16 predavanj, okrogle mize in predstavitve 11 uspešnih zgodb podjetij. Predstavili bodo tudi informacije 11-ih aktualnih projektov.

Konferenco soorganizirajo ZRS Koper, Mediteranski inštitut za okoljske študije in Mednarodni inštitut ECPD za trajnostni razvoj, prostorsko načrtovanje in okoljske študije iz Ljubljane na pobudo EFTN mreže, ki je izšla iz aktivnosti Evropske deklaracije o hrani prehrani in tehnologiji za zdravje in to ob njeni desetletnici.

Vašo udeležbo lahko prijavite preko spletne strani, kjer je tudi določen postopek plačila simbolične kotizacije kot tudi naročilo na strokovni zbornik, ki bo na voljo udeležencem. Za vsa dodatna pojasnila glede konference so vam na voljo na elektronskem naslovu: danhrane@ecpd.si.

Deli novico: