OB POZITIVNEM TESTU PO 'KOKTEJL' ZDRAVILA REGENERON: Poklukar infuzijo priporoča tem osebam

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je na tiskovni konferenci vsem starejšim od 65 let svetoval, naj se ob pozitivnem PCR-testu z osebnim zdravnikom posvetujejo o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila regeneron. Odločitev so po Poklukarjevih besedah sprejeli zaradi večjega tveganja za težji potek covida-19 pri starejših.

Zdravilo regeneron je po Poklukarjevih besedah v Sloveniji na voljo od sredine poletja. Gre za zdravilo, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles. "Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo, v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni," je pojasnil Poklukar.

Povedal je, da je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana 30. septembra posodobila priporočila za uporabo zdravila, ki so bila posredovana vsem bolnišnicam, saj je pri aplikaciji potreben ustrezen nadzor.

Aplikacija zdravila je po Poklukarjevih besedah predvidena v dnevnih bolnišnicah, predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih starejših občanov pod nadzorom. "Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni," je dejal Poklukar. Po njegovem pojasnilu so to starejši od 65 let, osebe s povečano telesno težo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, sladkorno boleznijo ali srčno-žilnimi boleznimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .10. 2021 ob  14: 31
Kriminalec za fukani, priporocaj ta gnus svoji mami, ogabnez!