OB POLNOČI JE ODBILA URA ZA UGOVORE: Danes bo znano, kdo vse se je odločil za to možnost

Koper

Opolnoči se je iztekel rok za ugovor na delo volilnih organov v drugem krogu županskih volitev, tako da bo danes znano, kdo vse se je odločil za vložitev ugovora. Med drugim naj bi to storil Boris Popovič, ki je v drugem krogu po neuradnih podatkih za las izgubil županske volitve v Kopru. Prav tako naj bi Popovič zahteval ponovno štetje glasov.

Da bodo vložili ugovor na delo volilnih organov in zahtevali ponovno štetje glasov, je v ponedeljek zvečer napovedal Popovičev odvetnik Franci Matoz. Tudi v štabu Popovičevega tekmeca Aleša Bržana, ki je dolgoletnega koprskega župana Popoviča po ponedeljkovem štetju glasovnic, ki so prispele po pošti, premagal za sedem glasov, so zaznali nekaj manjših nepravilnosti na voliščih. A te po Bržanovem mnenju ne bodo bistveno vplivale na rezultat in zato niso vztrajali pri ugovoru na delo volilnih odborov.

Ugovor je vložil tudi Marjan Hribar, ki je po podatkih občinske volilne komisije zbral povsem enako število glasov kot aktualna županja občine Šmarješke Toplice Bernardka Krnc. Krnčeva pa je v ponedeljek napovedala, da ugovora najverjetneje ne bo vložila. Hribar in Krnčeva sta sicer zbrala vsak po 1016 glasov, v primeru enakega števila glasov za kandidate pa zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Opravi ga občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.

V primeru ugovora pa mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije. V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije pa bi o njem odločal občinski svet ob potrjevanju mandatov.

Sicer pa bodo občinske volilne komisije v tem tednu tudi uradno potrjevale izide glasovanja. Novoizvoljeni občinski sveti pa se bodo začeli sestajati na ustanovnih sejah, ki so namenjene potrditvi mandatov občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija