OB MOREBITNEM ONESNAŽENJU RIŽANSKEGA VODNEGA VIRA: V skrajni sili dovažanje vode s cisternami

Slovenija

DZ v današnjem nadaljevanju seje med drugim razpravlja o odgovoru ministra za okolje in prostor Simona Zajca na poslansko vprašanje Branka Simonoviča (DeSUS) v zvezi z zagotavljanjem ustavne pravice do pitne vode za prebivalce na območju rižanskega vodovoda. V razpravi je bilo slišati predvsem že znana stališča in opozorila o pomenu vode.

Simonoviča je po junijski železniški nesreči pri Hrastovljah, po kateri je v tla iztekla večja količina kerozina, zanimalo, kakšne rešitve predlaga Zajc ob morebitnem onesnaženju vodnega vira ter kako bi zagotovil dodatni vodni vir, da bo tudi za prebivalce, ki so trenutno odvisni od rižanskega vodovoda, uresničena v ustavi zapisana pravica do pitne vode.

Zajc je med rešitvami izpostavil povečanje dobave iz istrskega vodovoda, vzpostavitev starega rižanskega vodovod in "v skrajni sili" dovažanje vode s cisternami. Glede nadaljnjih ukrepov za zagotovitev pitne vode pa je dejal, da je treba preučiti vse predlagane možnosti in po izbiri ene zagotoviti še financiranje. Zagotovil je, da bodo na ministrstvu potem, ko bo izbrana najboljša možnost, zadevo obravnavali "maksimalno prednostno".

Simonovič je danes tudi v imenu stranke DeSUS pozval k "prenehanju imenovanja novih in novih delovnih skupin, ki preučujejo že ugotovljeno". "Slovenija se je že odločila, da pristopi k rešitvi z novim neodvisnim regionalnim vodnim virov, ki bo zagotavljal suverenost države pri njegovem upravljanju in s katerim bo oskrba prebivalstva s pitno vodo v regiji dolgoročno rešena," je poudaril.

Po njegovih besedah je treba zagotoviti vodni vir, ki ima najmanjši možni potencial ogroženosti tako glede količin kot tudi kakovosti vode, obenem pa se morajo zaščitena območja in transportni vodi nahajati v Sloveniji.

V poslanski skupini SNS rešitev za težavo z vodooskrbo Obale vidijo v brestoviškem vodovodu, povezanim z brestoviškim zajetjem. "Kvaliteta vode iz teh virov je izjemna," je poudaril Dušan Šiško. Ministrstvo bi moralo po njegovem mnenju preučiti vse možnosti za povezavo infrastrukture za zagotavljanje pitne vode obalnih občin z brestoviškim vodovodom.

Zvonko Černač (SDS) se je strinjal s Simonovičem glede pomena lokacije vodnih virov in transportnih vodov. "Voda je strateška surovina - tako kot nafta ali še bolj. In pri strateških surovinah se ni dobro preveč vezati na naše sosede, ne glede na to v kako dobrih prijateljskih odnosih smo z njimi," je dejal.

Temu je pritrdil tudi Marko Bandelli (SAB), ki je pri iskanju rešitev pozval k izogibanju predlogom, ki vključujejo pridobivanje vode s Hrvaške.

Robert Pavšič (LMŠ) je med drugim izpostavil, da je odgovornost za rešitve tudi na lokalni ravni in ne le vladi. "Pri vodi namreč ne smejo prevladovati le najožji lokalni interesi, temveč je treba dojeti in zajeti celotno sliko. Odgovornost pa je konec koncev tudi pri nas samih - ne le za izvajanje pritiska, ampak za racionalno uporabo vode," je dodal.

Meira Hot (SD) je ob tem poudarila, da so se istrske občine po nesreči tesneje povezale. Ministrovo ustanovitev delovne skupine je pozdravila, a navedbe, da naj bi ta komisija ali celo nova komisija odločala še vsaj dve leti, označila za absolutno nesprejemljive.

Precej več pohval je ravnanju ministrstva in pristojnih služb namenil Gregor Perič (SMC). Aleksander Rebršek (NSi) pa je med drugim izrazil željo, da bi v sistem oskrbe s pitno vodo vnesli tudi pametne in napredne tehnološke rešitve, s čimer bi dosegli optimalnejšo porabo in boljšo obveščenost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  26 .09. 2019 ob  15: 42
blablablablablablabla...eno samo nakladanje...