OB MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK: "Ne moremo izstopiti iz pandemije, medtem ko nazadujemo glede enakosti spolov"

Slovenija

Na današnji mednarodni dan žensk se bodo v Sloveniji in svetu vrstila opozorila o nujnosti enakih pravic in možnosti žensk. V Ljubljani bo potekal shod, na katerem bodo predstavili zahteve za boljši položaj žensk na različnih področjih, tudi v politiki. Organizirani pa bodo tudi številni drugi dogodki, ki bodo osvetlili mesto žensk v sodobnosti.

Na shodu, ki ga prireja več društev, nevladnih organizacij in sindikatov, med njimi Ženski lobi Slovenije, Transparency International Slovenia in Sindikat Mladi plus, bodo zahtevali možnosti za večjo izvoljivost žensk na volitvah v DZ, prav tako pa tudi dostojne minimalne plače, povečanje števila starostnih skupin, upravičenih do presejalnih testov, in vključitev izobraževanja o spolnih stereotipih v učne načrte.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je prepričan, da je za krepitev enakosti med spoloma nujno izobraževanje in ozaveščanje javnosti. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa poudarja, da vojna v Ukrajini močno vpliva tudi na položaj in življenje žensk, zato se moramo letos še toliko bolj zavedati, kako pomembna je vloga žensk v družbi.

Po prepričanju generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) Antonia Guterresa je neenakost spolov vprašanje moči. Potrebujemo več okoljskih ministric, žensk na vodilnih mestih v podjetjih ter predsednic držav in predsednic vlad, je pozval. "Ne moremo izstopiti iz pandemije covida-19, medtem ko nazadujemo glede enakosti spolov," je kritičen. Po njegovem mnenju je zdaj čas, da naredimo korak naprej glede pravic žensk.

Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so namreč ženske v tekstilni industriji v New Yorku protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija