OB MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK: Na ŠOUP so pripravili posebno presenečenje (FOTO)

Koper

Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) so na današnji dan, 8. marca, delili rdeče nageljne, s katerimi so obeležili mednarodni dan žensk in polepšali današnji dan študentkam Univerze na Primorskem. Vsem ženskam, še posebej pa študentkam UP, želijo srečen 8. marec.

"Letos smo se odločili, da s posebno čestitko obeležimo takšen pomemben praznik," so zapisali na ŠOUP.

Na ŠOUP želijo tudi opozoriti, da boj za enakopravnost še vedno ni zaključen. To zavedanje je vsako leto bolj pomembno. Ženske so v preteklosti  dosegle mnoge pomembne uspehe in bile izjemne bitke na področju svojih pravic, ki so prinesle povečanje enakopravnosti, vendar pa njihov boj še zdaleč ni dosegel vseh želenih ciljev. Na neenakopravni položaj žensk, tudi znotraj Univerze na Primorskem in akademskega prostora, opozarjajo tudi na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem. Podpirajo enakopraven položaj žensk v znanosti ter na vseh drugih družbenih področjih. Današnja delitev nageljnov je zgolj simbolno dejanje, s katerim želijo opozoriti na pomen današnjega praznika.

Sekretarka za socialno in študentsko problematiko Helena Francuz je ob današnjem dnevu poudarila, da si na ŠOUP želijo, da bi bile ženske spoštovane in enakopravne ter, da je za to potrebno družbeno zavedanje o njihovem položaju.

"Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu vseh žensk, iskreno čestitam vsem ženskam, še posebej pa študentkam UP. Verjamem, da boj za enakopravnost in neodvisnost žensk na mnogih področjih bijemo še danes. Zagotovo vseh ciljev ženske še nismo dosegle. Naj bo ta praznik opomin na to, da naš boj še ni zaključen. Vsem študentkam želim, da so pogumne, vztrajne ter, da današnji dan preživijo čim lepše," je dejala sekretarka za socialno in študentsko problematiko.

Mednarodni dan žensk

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857–1933). Zetkinova si je leta 1889 prizadevala za enakopravnost žensk. 

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije.

Ženske so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica. Leta 1974 so v ustavo SFRJ dodali določilo, da ima vsaka ženska svobodo pri odločanju o rojstvu otroka, tri leta pozneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih razlogov, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.