OB MEDNARODNEM DNEVU ŠTUDENTOV: Na ŠOUP opozarjajo na njihov izjemno težek položaj (VIDEO)

Koper

Na ŠOUP opozarjajo, da so študenti še vedno v izjemno težkem položaju.

Danes obeležujemo mednarodni dan študentov. Študentje so bili v preteklem študijskem letu izpostavljeni neverjetnim izzivom ter preizkušnjam, ki jih je prinesla epidemija. Težkih razmer za študente prav gotovo še ni konec. Veliko je bilo socialnih, bivanjskih in drugih stisk, ki so mnoge študente pahnile tudi v hude psihične stiske. Na položaj študentov so na ŠOUP opozarjali celotno preteklo študijsko leto in tudi v letošnjem letu nikakor ne bodo tiho, ko se bodo študentom godile krivice.

Na težek socialni položaj študentov so se odzvali z velikim socialnim projektom, pripravili so kopico ukrepov, ki pa jih vlada v veliki meri ni sprejela, pravijo na ŠOUP: "Žalosti nas, da smo mladi, dijaki in študenti postali nekoliko spregledana skupina." 

Študenti pokazali pogum in srčnost v epidemiji

"Kljub izjemno težkemu položaju študentov, smo v teh dneh priča neverjetnemu pogumu in srčnosti študentov, ki so ponovno priskočili na pomoč zdravstvenim delavcem med epidemijo. V velikem številu so se študenti odzvali pozivom pristojnih, ki so prosili za pomoč," poudarjajo na ŠOUP, kjer verjamejo, da študenti izredno dobro razumejo položaj, v katerem se je znašla država. Ponosni so na to, da so študentje ponovno tisti, ki nesebično pomagajo svojim sodržavljanom. Hkrati opozarjajo, da so bili študentje v preteklosti deležni nekaterih neupravičenih kritik, te kritike pa obsojajo. Menijo, da so se mladi izkazali za izredno odgovorne državljane, ki razumejo situacijo v državi.

Mladi potrebujejo socialni stik

Ob mednarodnem dnevu študentov na ŠOUP opozarjajo, da kljub epidemiji mladi potrebujejo socialni stik in druženje s svojimi vrstniki. "Razumemo, da trenutno to ni mogoče, vendar opozarjamo, da je v slovenski Istri premalo družabnih prostorov, v katerih bi se mladi lahko družili in povezovali," so še navedli. Na ŠOUP so v preteklosti organizirali veliko število večerov za študente in prav vsi so bili dobro obiskani. Mladim v Kopru manjkata druženje in zabava, ki morata biti sestavni del študentskega življenja. Brez ustreznih prostorov pa zabav preprosto ni mogoče organizirati. Želijo si, da bi Koper v prihodnosti prepoznal pomen mladih generacij, ker še vedno verjamemo, da na mladih svet stoji.

"Za nami je težko študijsko leto. Študenti smo bili soočeni s hudimi preizkušnjami, tudi trenutne razmere niso enostavne. Ponosen sem na vsakega študenta, ki nesebično pomaga tistim, ki v epidemiji potrebujejo pomoč. Verjamem, da smo mladi prevzeli svoj del odgovornosti in ne bomo dopustili napadov na študente, ki so povsem neprimerni. Mednarodni dan mladih naj bo opomnik vsem tistim odločevalcem, ki imajo trenutno v rokah tudi usodo študentov. Čas je, da sprejmejo odgovornost, ukrepe, ki bodo študentom izboljšali položaj in prenehajo napadati mlade," je dejal Jure Ciglar, predsednik ŠOUP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija