OB HUDI SUŠI ŠE MULJ, KI DUŠI RIBE V RIŽANI: Prijavili okoljski inšpekciji, Mestni občini Koper, Direkciji za vode in koncesionarju - nihče nič (FOTO)

Koper

Bralec nas je obvestil, da je prišlo pred tremi dnevi do onesnaženja oziroma obremenitve rekel Rižane z muljem in prahom, ki se izpira iz kamnoloma Griža. Ker so fotografije, ki nam jih je poslal, dokaj zgovorne, smo se za pojasnila obrnili na koprski okoljski inšpektorat, Ribiško družino (RD) Koper, Mednarodni okoljski center Alpe Adria Green in Civilno iniciativo (CI) kamnolom Griža, ki je na tem področju dejavna in se zavzema za ohranitev okolja brez industrije.

Prvi so nam odgovorili iz Ribiške družine Koper. Kot pravijo, so bili tudi oni obveščeni, da je minulo soboto ob 19.00 prišlo do onesnaženja oziroma obremenitve reke Rižane z muljem oziroma prahom, ki se izpira iz kamnoloma Griža.

"Ribiški čuvaj je ugotovil, da prihaja do izpiranja laporja v potok Žaneštro zaradi neurejenega odvodnjavanja na območju kamnoloma, ki nima nobenih usedalnikov," pojasnjuje Miha Bertok, ki je v RD Koper zadolžen za naravovarstvena vprašanja. Potok Žaneštra pa se nato močno obremenjen z muljem izliva v reko Rižano.

Droben prah duši vodne organizme in pušča posledice na celotnem ekosistemu reke. "Podoben primer smo imeli pri kopanju tunela za drugi tir v Dekanih, kjer je prišlo do izpiranja laporja, ker jih je med kopanjem presenetil izvir vode. V kanalih, kamor se je izpiral lapor, so poginile popolnoma vse ribe. Po naših podatkih kanali še vedno niso sanirani in je mulj še vedno v njih," pravi Bertok.

Problemi na območju kamnoloma Griža imajo že dolgo brado, še iz časov Primorja. Sedaj na tem območju izvaja svoje dejavnosti podjetje VOC Ekologija, na območju kamnoloma pa je tudi strelišče.

"Ribiška družina je že v času Primorja prijavila izpiranje mulja, vendar do danes ni storil nihče ničesar. Reka Rižana in vsa njena dolina pa se še danes duši v mulju iz kamnoloma. Nekaj časa je bilo zaradi propada Primorja mirno. Ponovne aktivnosti v kamnolomu pa so spet obudile stare težave. Območje je neurejeno in zanemarjeno, kar se lahko prepričate tudi sami," razlaga Bertok.

RD Koper je tudi tokrat zadevo prijavila rudarski in okoljski inšpekciji, obvestili so Mestno občino Koper, Direkcijo za vode in koncesionarja za urejanje voda VGP Drava Ptuj. Vendar od pristojnih do danes niso prejeli še nobenega odziva ali odgovora.

Takšen odgovor so na prijave in opozorila v enaki zadevi prejeli v RD Koper od koprskega okoljskega inšpektorata leta 2016 (celoten dokument hranimo v uredništvu):

Pol ure po objavi članka so nam iz okoljskega inšpektorata sporočili: "Pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi vdora mulja iz pritoka Žaneštra na Mostičju, KS Črni Kal, smo prejeli 21. avgusta. Inšpekcijski postopek še ni bil uveden."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija