OB EVROPSKEM LETU KULTURNE DEDIŠČINE: Tri ustanove v enotno promocijo dediščine obalnega območja

Koper

Tri ustanove s področja kulturne dediščine iz Kopra so ob letošnjem evropskem letu kulturne dediščine združile svoje dejavnosti v enoten program. Z njim želijo promovirati in izpostaviti kulturno dediščino slovenske obale in institucije, ki delujejo na tem področju. Kot opozarjajo, je kulturna dediščina pomembna tudi z gospodarskega vidika.

Evropsko leto kulturne dediščine letos poteka pod geslom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost, njegov namen pa je čim več ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine svojega okolja ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru. K njegovi skupni promociji so pristopili Pokrajinski muzej Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, ki tudi koordinira vse aktivnosti.

Koper se je v zadnjih letih razvil v urejeno in prepoznavno mesto z odlično infrastrukturo, uspešnimi podjetji in turizmom, ki je v porastu. "Vendar pa v mestu pogrešamo še več vsebin, ki bi neposredno odražale delo kulturnih inštitucij, skrb za kulturno dediščino, ki je v tem prostoru izjemna," so zapisali v sporočilu za javnost ob včerajšnji skupni novinarski konferenci.

Dogodki bodo odprti za javnost 

Ob tem so opozorili na skokovit razvoj kulturnega turizma. S skupnim programom, ki ga bodo sestavljali predavanja, konference, poletne šole, ogledi in drugi dogodki, ki bodo vsi odprti za javnost, želijo dvigniti zavest, da je naša skupna kulturna dediščina tako lokalna kot evropska.

S skupnim programom in promocijo evropskega leta kulturne dediščine bodo omenjene ustanove in mesto Koper tudi povečali prepoznavnost, opozorili na bogastvo in raznolikost dediščine v tem medkulturnem in večjezičnem okolju, izpostavili skrb mesta za varovanja in ohranjanje kulturne dediščine ter pritegnili obiskovalce in turiste, ki iščejo nova in drugačna doživetja in izkušnjo dediščine.

Kot ugotavljajo, je prispevek kulturne dediščine h gospodarski rasti in socialni koheziji v Evropi še vedno premalo poznan in pogosto podcenjen. Sektor kulturne dediščine v Evropi namreč neposredno zaposluje več kot 300.000 ljudi, posredno pa je z njim povezanih kar 7,8 milijona delovnih mest.

Hkrati se ta sektor v Evropi sooča s številnimi izzivi, kot so zmanjšanje javnih proračunov, upad udeležbe v tradicionalnih kulturnih dejavnostih, povečanje okoljskih in fizičnih pritiskov, preoblikovanje vrednot in pričakovanj zaradi prehoda na digitalne tehnologije ter nezakonita trgovina s kulturnimi dobrinami.

Deli novico:

jQuery16205974389175151764_1521095862831 |  15 .03. 2018 ob  07: 40
zanimivo, ali bodo na jutranji kavici na Muzejskem trgu, komentirali z lastnikom nedavno porusene renesancne stavbe??