OB 18. URI ZAČELO DELOVATI ŠEST NADZORNIH TOČK: Vstop v Slovenijo iz Italije mogoč le pod temi pogoji (FOTO)

Slovenija

Ob 18. uri sta začeli veljati odredbi za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Prekinilo se je tudi izvajanje nenujnih preventivnih zdravstvenih storitev.

Aleš Šabeder

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je na današnji tiskovni konferenci ob 18. uri potrdil, da je v Sloveniji do 18. ure zabeleženih 57 okužb, podatki o okuženih pa naraščajo, "kar ni nepričakovano". ""Počasi prihajamo v fazo, ko se bodo okužbe razširile in bomo težko sledili vsakemu posameznemu primeru, kar nam trenutno še nekako uspeva," je dodal.

Kot je pojasnil, se je ob 18. uri vzpostavilo šest kontrolnih točk na mejnem območju na cestnih povezavah z italijansko republiko, in sicer: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Upravljavci cest zagotovijo vzpostavitev ustrezne signalizacije kontrolnih točk in zaporo vseh drugih cestnih povezav z Italijo.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Škofije

Brez dokazila o negativnem testu v Slovenijo samo pod temi pogoji

Vlakovni potniški promet med Italijo in Slovenijo se ne izvaja. Posamezniku, ki ni slovenski državljan, oziroma pri nas nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, se dovoli vstop v Slovenijo le, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše o treh dni, o negativnem testu na covid-19. Če dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal, kot so kašelj, kihanje in oteženo dihanje. 

Odredba se ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Odredbo izvajajo zdravstveni delavci in civilna zaščita ob asitenci policije. Na tiskovni konferenci je napovedal, da se uredba začne izvajati danes ob 18. uri. Na vseh šestih mejnih prehodih so že ekipe policije in zdravstvenih delavcev.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Škofije

Prekinjene preventivne zdravstvene storitve po vsej Sloveniji

Naslednja odredba o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni, ki prav tako začne veljati danes ob 18. uri, odloča, da se prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvenih storitev v mreži javne zdravstvene službe. Izvajajo pa se preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice na zdravje pacienta. V Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto in Zdravstvenem domu Črnomelj se za obdobje 14 dni od uveljavitve te odredbe prekine izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov.

V Zdravstvenem domu Metlika se v obdobju 14 dni od uveljavitve te odredbe izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč. Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra, pristojnega za zdravje, preprazporediti zaposlene na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja nalezljive bolezni.

Škofije

Velja tudi odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih

Odredba prepoveduje zbiranje ljudi na dogodkih v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 ljudi. To ne velja za zbore, ki predstavljajo način dela državnih organov.

Odredba velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja virusa sars-cov-2 oziroma bolezni covid-19.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  12 .03. 2020 ob  07: 15
Pohvalno, toda verjetno samo na pol in še manj.
Tujci bodo morali priložit potrdilo o zdravju.
Kontolo okužbe pa v Italiji, kot pri nas ne delajo ravno vsakemu.
Za naše "ženice", ki hodijo v Trst pucat na črno pa ne bo kontrole.
Jaz poznam tri in vem da jih je na stotine.

Torej zagotovljeno je to, da nas bodo okužili izključno slovenski državljani in državljanke.
To pa se itak dogaja ves čas, ko npr. okužen zdravnik in žena prideta s počitnic v Italiji, ali pa nek frajer iz Maroka itd....