O SPOLNIH ZLORABAH PATRA RUPNIKA ŠE TRETJA REDOVNICA: Spoznala sta se, ko je poučeval v Gorici

Slovenija

Potem, ko sta dve nekdanji redovnici anonimno razkrili spolne in psihične zlorabe jezuitskega patra Marka Ivana Rupnika, je italijanski časnik Domani objavil intervju s še tretjo nekdanjo redovnico skupnosti Loyola v Ljubljani med letoma 1990 in 2000. Danes 56-letnica je povedala, da je Rupnika spoznala v Gorici, kjer je poučeval verouk na goriških šolah.

Še tretja redovnica naj bi Rupnika spoznala leta 1990 v Gorici, ko je študirala umetnostno zgodovino in je s kolegico obiskala njegovo razstavo. Opisala ga je kot karizmatičnega moškega, sebe pa kot zelo negotovo. Ko jo je opazil, naj bi jo zasul s komplimenti. Bil naj bi "odkrito dvoumen" in naj bi si dovoljeval opazke, ki jih od duhovnika ni pričakovala.

V naslednjih nekaj mesecih naj bi jo prepričal, da se pridruži skupnosti Loyola, za katero do takrat še ni slišala. Ko je bila novinka, naj bi jo med drugim prijel za zadnjico in jo s svojimi dejanji zmedel, saj naj bi svoje početje opravičeval s svojim umetniškim delom in služenjem bogu.

Gre za zdaj že nekdanjo redovnico, ki je izstopila iz reda in se poročila.

Pred bližajočim se slovenskim kulturnim praznikom 8. februarja, ko poteka vsakoletna podelitev Prešernovih nagrad, je slišati v javnosti vse več vprašanj, kaj bo z nagrado, ki jo je leta 2000 prejel Rupnik za življenjsko delo. Kulturna ministrica Asta Vrečko ga je že pozvala, naj nagrado vrne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .01. 2023 ob  13: 15
Auf bix!