O Slovenskem državnem holdingu danes na kolegiju koalicije

Potem ko je minister za finance Uroš Čufer v petek predlog sprememb zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) usklajeval s socialnimi partnerji in se o njem pogovarjal z opozicijo, bo SDH danes tudi tema kolegija koalicije. Na vlado naj bi predlog romal v četrtek, možno pa je, da celo prej.

V koalicijskih strankah v petek z zadnjim predlogom, ki naj sicer še ne bi vključeval rešitev, dogovorjenih na izredni seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), niso bili vsi zadovoljni.

Kot so pojasnili v DeSUS, namreč predlog, četudi vključuje ohranitev samostojnosti Kapitalske družbe (Kad), ne zagotavlja pravega jamstva, da bo Kad res samostojna pravna oseba, zato se bojijo, da bi postal "prazna lupina". V DeSUS so zato na ministrstvo za finance že poslali svoje pripombe.

V SD so medtem napovedali, da se bodo o zadnjih rešitvah izrekli šele, "ko bo pripravljeno izčiščeno besedilo zakona, ki bo vsebovalo vse dosedanje dogovore vlade z vsemi deležniki". Tudi oni se sicer zavzemajo za ohranitev samostojnosti Kada, hkrati pa, da bi zakon vseboval ustrezna določila o odgovornosti holdinga do DZ in pripravo strategije upravljanja s kapitalskimi naložbami.

Čufer je imel v petek razpravo o SDH tudi z opozicijo, ki je še redkobesedna in bo pripravila svoje pripombe, ter socialnimi partnerji, s katerimi je dosegel pomembno zbližanje. S sindikati se je dogovoril o samostojnosti Kada, opredelitvi strateškosti naložb in ustanovitvi ekonomsko-socialnega strokovnega sveta, delodajalcem pa je obljubil, da se bo v zvezi z zavezanostjo državnih podjetij zakonu o dostopu do informacij javnega značaja našlo ustrezno rešitev.

Vlada naj bi predlog zakona potrdila na četrtkovi seji, ali pa celo na dopisni seji pred četrtkom.

Deli novico: