O NJIH BODO GLASOVALI OBČANI: Med predlogi tudi panoramska terasa, ureditev Bastiona in kolesarske garaže

Koper

Med kar 152 prispelimi predlogi občank in občanov, ki naj jih Mestna občina Koper uresniči v okviru participativnega proračuna za leti 2025 in 2026, so tudi nekateri zahtevnejši projekti, med njimi ureditev panoramske terase s pogledom na Koprski zaliv, predlog za ureditev opuščene trdnjave Bastiona za izvajanje kulturnih in drugih prireditev, kolesarske garaže v središču Kopra in večji kolesarski poligon.

Med številnimi predlogi za nove investicije, ki naj bi se financirale iz proračuna Mestne občine Koper (MOK), je tudi pobuda za ureditev panoramske terase s pogledom na Koprski zaliv. "Mesto Koper se ponaša s čudovitim okoljem in bogato zgodovino, vendar so mnogi prelepi razgledi na mesto in okolico dostopni le redkim," so zapisali predlagatelji. Projekt Koprski razgledi si prizadeva to spremeniti z izgradnjo "edinstvene razgledne terase oziroma ploščadi na "semedelskem" hribu, ki bi tako lahko postala priljubljena destinacija za domačine in turiste".

Predlagatelji želijo, da na ta način postanejo "prelepi razgledi na mesto in okolico dostopni vsem prebivalcem in obiskovalcem" ter obogatiti turistično ponudbo Kopra s to "edinstveno atrakcijo", kot tudi ustvariti nov prostor za rekreacijo, druženje in sprostitev v naravi.

Po predlogu naj bi bila razgledna terasa iz jeklene nosilne konstrukcije, lesenih talnih oblog ter s stekleno ograjo, oblikovana pa bi bila lahko v dveh nivojih. Njena približna širina bi bila 10 do 15 metrov, dolžina oziroma "globina" pa med 5 in 8 metri"Panoramsko teraso se bo postavilo kamorkoli na vrhnjem delu Semedele," so zapisali in tudi navedli natančne potencialne parcele za njeno postavitev. 

Še eden izmed zajetnejših je tudi predlog za ureditev utrdbe Bastion za izvajanje kulturnih in drugih prireditev. "Dogodki v mestu Koper gravitirajo predvsem na mestni promenadi in okolišu mestne tržnice. Območje severne obvoznice je po odprtju ceste prometno sicer zaživelo, vendar ostaja z vidika dogodkov precej osiromašeno. MOK je z odkupom skladišča in podpiranjem programa sicer ta del mesta začela oživljati, vendar bo ob prenovi Libertasa dogajanje izumrlo," so prepričani predlagatelji. Zato naj se trenutno neizkoriščene prostore v Bastionu opremi z osnovno infrastrukturo, ki bo "omogočila nadaljevanje izvajana programov, ki so do sedaj domovali v Libertasu".

Predlog naslavlja težavo s primernimi prizorišči za izvajanje kulturnih in drugih dogodkov v MOK, saj je dogajanje v skladišču soli Libertas po mnenju predlagateljev pokazalo, da obstaja velika potreba po tovrstnih dogodkih tako s strani publike kot s strani organizatorjev. 

"Ravno zaradi svoje pozicije in gradnje zagotavlja Bastion optimalno prizorišče tudi za tovrstne dogodke (koncerti, glasbene prireditve). Z najboljšo možno zvočno izolacijo in usmerjenost vhodov proti morju zagotavlja minimalne neprijetne posledice za okoliške prebivalce," so prepričani, prednost pa je tudi to, da v Bastionu ni potrebe po večjih posegih.

Med predlogi je tudi ureditev kolesarskih garaž v centru Kopra. "S pojavom trenda električnih koles je kolesarjenje postalo enostavnejše kot kadarkoli prej, vendar se ob tem pojavi vprašanje, kako varno shraniti in zaščititi kolesa. Ta problematika je predvsem aktualna v urbanih področjih, kjer prostora za klasične kolesarnice ni," navaja predlagatelj, ki daje pobudo za postavitev tri do štirih City Box kolesarnic oziroma "kolesarskih garaž za individualno parkiranje koles", ki bi bile namenjene dolgotrajnemu parkiranju. Kolesarnice bi lahko uporabljali posamezniki, ki bi zakupili abonma po vzoru abonmajev za motorna kolesa.

Rešitve za dolgotrajno parkiranje so primerne na mestih, kjer se ljudje zadržujejo več ur, kot primer pa navaja lokacije, kjer bi se projekt lahko izvedel, kot so Kettejeva ulica (razširitev nasproti uprave Vrtca Koper), Dijaška ulica (ob dijaškem domu), Kopališko nabrežje (ob dvigalu, pod Belvederjem) in glavna avtobusna postaja, kjer bi lastniki kolesa/skirojev lahko varno parkirali svoja kolesa.

Tudi v Gradišču želijo kolesarski navdušenci MOK prepričati o naložbi v ureditev kolesarskega parka – montažnega poligona za kolesa, rolke in skiroje na zaraščenih terasah na vznožju griča, na katerem stoji OŠ Istrskega odreda Gračišče.

"S tovrstnim parkom bi lahko tudi vaškim otrokom, ki nimajo na razpolago toliko igrišč kot mestni otroci, omogočili kvalitetno druženje in preživljanje prostega časa na prostem. Tovrstnega montažnega kolesarskega parka na vaseh praktično ni," so zapisali. Ker se na tej lokaciji blizu osnovne šole, avtobusne postaje, pošte in trgovine zadržuje veliko otrok, bi bil po mnenju predlagateljev kolesarski park zelo dobro obiskan. "Bistvo je, da se uredi okolico osnovne šole in nameni staršem ter njihovim otrokom prostor za druženje na prostem," navajajo.

Predlagatelji so predvideli tudi način financiranja. "Ugotovili smo, da bi se lahko montažni kolesarski park delno sofinanciral iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, tako kot so to izpeljali v Občini Logatec. Občina Logatec se namreč od leta 2022 poslužuje montažnega grbinastega kolesarskega parka – pumptrack poligona, katerega je postavila s sofinancerskimi sredstvi," so konkretni. Kolesarski park bi se raztezal okoli vznožja griča (vse od parkirišča za trgovino v Gračišču, pa do glavne ceste proti Smokvici) in bi bil namenjen otrokom vseh starosti, tudi najstnikom.

Vse predloge, ki so pravočasno prispeli, bo pregledala posebna komisija za participativni proračun, imenovana s strani župana Aleša Bržana. Občani bodo imeli možnost o njih glasovati; glasoval bo lahko vsak občan, star najmanj 15 let, glasovanje pa bo potekalo med 17. in 23. junijem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  29 .05. 2024 ob  13: 13
Koperski razgledi za skadit eno raketo,dont drink just smoke and fly.
Startna steza za polet