NSA zbira podatke o lokacijah mobilnih telefonov

Svet

Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) dnevno zbere okoli pet milijard podatkov o lokacijah mobilnih telefon po svetu, je v sredo ob sklicevanju na dokumente, ki jih je razkril ameriški žvižgač Edward Snowden, poročal časnik Washington Post. NSA navedb ni želela komentirati.

Kot pojasnjuje ameriški časnik, naj bi NSA podatke pridobivala s kablov, ki povezujejo mobilna omrežja po svetu. Pridobljene informacije naj bi nato shranjevala v obsežni bazi podatkov, ki prikazuje "vsaj na stotine milijonov mobilnih telefonov" po svetu, kar agenciji omogoča obsežen nadzor, navaja Washington Post.

Ker mobilni telefoni podatke o lokaciji oddajajo tudi, ko njihovi uporabniki ne opravljajo klicev ali pošiljajo sporočil, lahko analitiki NSA s pomočjo matematičnih metod ugotovijo lokacijo mobilnega telefona in tako spremljajo gibanje uporabnika, piše ameriški časnik.

NSA sicer vztraja, da podatkov o lokaciji Američanov ne zbira namerno, ampak da do njih pride "slučajno". Kot so za Washington post pojasnile ameriške oblasti, so programi za zbiranje podatkov o lokaciji zakoniti in oblikovani le za zbiranje obveščevalnih podatkov o "tarčah", ki bi lahko predstavljale grožnjo za ZDA.

Najnovejše razkritje o dejavnostih NSA je prišlo na dan šest mesec po prvem razkritju podatkov o tajnih ameriških programih nadzora nekdanjega pogodbenega analitika ameriške agencije za nacionalno varnost Snowdna.

Deli novico: