NOVOSTI NA PRIMORSKI UNIVERZI: Nova rektorica, prenovljen dijaški dom in trije novi programi

Slovenija

Študente v novem študijskem letu, ki se začenja prihodnji teden, čaka nekaj novosti. Spremembe so pri pridobivanju bonov za subvencionirano prehrano, evidenci študentskega dela in državnih štipendijah. Na nekaterih univerzah jih čakajo novi študijski programi, tudi novi prostori. Primorski študenti pa bodo dobili novo rektorico.

Študentsko delo je za marsikaterega študenta več kot samo način za dodatni zaslužek. Z njim si študent ob študiju lahko tudi nabere znanja in izkušnje, ki so včasih ob iskanju prve zaposlitve še pomembnejše kot pridobljena formalna izobrazba. Zato je evidenca študentskega dela, ki beleži te izkušnje in ki bo v polnem zaživela v letu 2020, še kako pomembna, so prepričani v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS).

V parlamentarnem postopku je sicer tudi zakonski predlog Levice, s katero ta predlaga dvig minimalne urne postavke za študente z zdajšnjih 4,13 na 4,99 evra neto. Za študente so predvideli tudi dodatek za nočno in nedeljsko delo ter delo za praznike. Čeprav so si želeli, da bi DZ obravnaval predlog že septembra, je bil z dnevnega reda pristojnega odbora umaknjen, ker še ni usklajen s koalicijo in socialnimi partnerji, tudi vlada ga v mnenju, ki ga je poslala v DZ, ni podprla, med drugim zato, ker menijo, da bi morali to urediti v drugem, področnem zakonu, ne pa s spremembo varčevalnega.

Bodo pa od 1. januarja veljale spremembe pri državnih štipendijah. Doslej je cenzus za pridobitev štipendije znašal 576,89 evra, zaradi odprave varčevalnih ukrepov in sprostitve 5. dohodkovnega razreda pa so do štipendije upravičeni tudi tisti, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 evra. Povprečna štipendija za študenta je lani znašala 122 evrov.

Novi programi in naložbe v prostore

Sicer pa so nekatere univerze za novo študijsko leto uvedle nove študijske programe. Univerza na Primorskem uvaja tri nove programe: univerzitetni program fizioterapije, visokošolski program sredozemsko kmetijstvo ter magistrski program podatkovna znanost. Univerza obnavlja nekdanjo srednjo tehniško šolo, s čimer bo rešena prostorska stiska Fakultete za management in Pedagoške fakultete, pa tudi objekt v izolskih Livadah, kjer bo potekal pedagoški in raziskovalni proces. Sredi novembra pa bo vodenje univerze prevzela nova rektorica Klavdija Kutnar.

Kar se tiče večjih investicij v visoko šolstvo pa je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport letos namenilo več kot 528.000 evrov za sofinanciranje izvedbe energetske sanacije Dijaškega in študentskega doma Koper, s čimer naj bi se bivalni standard 350 dijakov in študentov bistveno izboljšal.

Na ključna visokošolska zakona se še čaka

Na zakonodajnem področju se še vedno čaka na zakona o visokem šolstvu ter o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Slednji je maja prestal javno obravnavo, predlog novele prvega pa na ministrstvu trenutno usklajuje delovna skupina. Po nekaterih pričakovanjih bi lahko bilo končno besedilo usklajeno do konca leta, ni pa nujno, so navedli v ŠOS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  23 .09. 2019 ob  08: 50
V strahoviti borbi z mnogoterimi kandidati je zmagala nova rektorica.