NOVOLETNI SKOK V MORJE NI ZA VSAKOGAR: Po lanskoletnem oživljanju udeleženca izolski zdravnik opozarja!

Piran

V Portorožu bodo prvi dan novega leta že tradicionalno obeležili s skokom v morje. Prireditev poleg številnih radovednežev vsako leto privabi na stotine udeležencev, vendar zdravniki opozarjajo, da takšna aktivnost ni primerna za vsakega, zlasti pa ni priporočljiva za tiste, ki bi se za to odločili v zadnjem trenutku in brez primerne priprave.

Skoki v morje bodo v Portorožu na vrsti že šestnajsto leto zapored. Kot so na Facebook strani dogodka zapisali organizatorji, se je zgodba, ki se je začela z noro idejo posameznika, prelevila v dogodek, ki ga pozna cela Slovenija.

Tako so lani dosegli nov rekord, saj je v morje v okviru prireditve skočilo kar 686 posameznikov iz vse Slovenije in tudi tujine. Organizatorji si tudi letos želijo novega rekorda, svojo udeležbo pa je do torka dopoldne na Facebooku potrdilo že več kot 550 ljudi.

Ob lanskoletni prireditvi je enega od udeležencev sicer obšla slabost in so ga morali oživljati. Morje ob slovenski obali ima te dni okoli 13 stopinj Celzija, zrak pa je še hladnejši. Zato velja upoštevati opozorila strokovnjakov.

Skok v morje v teh razmerah predstavlja veliko, predvsem kardiovaskularno obremenitev za telo, zato se moramo za kaj takega pripraviti, je povedal predstojnik urgentnega centra v Splošni bolnišnici Izola Peter Golob. Takšno početje torej ni priporočljivo za vsakega, "predvsem ni priporočljivo za tistega, ki se je za to odločil zadnji trenutek", je dodal Golob.

Skok v morje pozimi Golob vsekakor odsvetuje vsem posameznikom z boleznimi srca in ožilja ter tudi tistim, ki niso v dobri kondiciji. Nenaden stik s hladno tekočino, v tem primeru morsko vodo, lahko med drugim bistveno spremeni frekvenco bitja srca. Bistveno bolj varno je, če se na stik z morjem pripravimo in vanj stopimo postopno, še svetuje Golob.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija