NOVOGORIŠKA OBČINA ZADRŽALA IZVAJANJE PRORAČUNA: Iz koncesij za igralniško dejavnost si je letos obetala 4,5 milijona evrov.

Goriška

Prihodkov iz koncesije za igralniško dejavnost letos skorajda ne bo, nižji bodo tudi drugi prihodki Mestne občine Nova Gorica. Zato je novogoriški župan Klemen Miklavič sprejel sklep, da za 45 dni začasno zadrži izvajanje proračuna, financirane bodo samo nujne naloge. Omejitve pa ne veljajo za obveznosti, povezane z epidemijo koronavirusa.

Proračunski prihodki naj bi bili manjši za nekaj milijonov evrov. Novogoriška občina si je letos obetala, da bo iz koncesij za igralniško dejavnost dobila 4,5 milijona evrov.

Kot je ob koncu včerajšnje seje mestnega sveta, na kateri je predstavil sklep, povedal župan, je bilo zadržanje izvajanja proračuna potrebno zato, "da si vzamemo čas, da ocenimo, kaj se bo dogajalo s proračunom, da ugotovimo, kaj bo pri tem storila vlada v pomoč občinam, ki imajo velik upad prihodkov v proračun". "Na podlagi tega bomo potem predlagali spremembe proračuna, ki bodo nato sprejete v rebalansu," je napovedal.

V času zadržanja proračuna bo novogoriška občina javnim zavodom in skladom plačevala samo za izvajanje nujnih nalog - denar bo tako za plače in materialne stroške, v izjemnih primerih bo še za nujna vzdrževalna dela in nakup opreme. Prav tako bo za mesec in pol ustavljeno prevzemanje novih obveznosti in izvajanje novih postopkov oddaje javnih naročil ter zadržano izplačevanje na podlagi objavljenih razpisov, razen v posebnih izjemah, ki jih bo odobril župan.

Ta sklep ne velja za obveznosti, ki so povezane z ukrepi za preprečevanje in odpravo posledic epidemije novega koronavirusa. Prav tako bodo normalno potekale investicije, za katere je občina že pridobila evropska sredstva.

Novogoriški mestni svetniki so na včerajšnji seji potrdili tudi odlok o porabi sredstev proračunske rezerve. Denar bodo namenili za informiranje prebivalcev, dodatne zaščitne ukrepe ter zaščitne opreme za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Mestni svetniki so se sicer dobili na redni seji, zaradi velike sejne dvorane so namreč lahko zagotovili dovolj veliko varnostno razdaljo in spoštovanje ostalih zaščitnih ukrepov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija