NOVO VREDNOTENJE NEPREMIČNIN SE ZAMIKA: Državni svet pa vlado poziva k pripravi zakona o njihovem obdavčenju

Slovenija

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes podprl predlog novele zakona o evidentiranju nepremičnin, ki bo uskladila vodenje podatkov o dejanski rabi zemljišč z novim množičnim vrednotenjem nepremičnin. Ta se zamika na konec marca 2020, ker je potrebnega več časa za pripravo novih modelov vrednotenja nepremičnin.

Rok za začetek uporabe novega sistema vodenja podatkov o dejanski rabi zemljišč v katastru se s 1. junija 2019 prestavlja na 31. marec 2020. Sprememba je povezana z načrtovanimi spremembami zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki predvidevajo zamik roka za začetek uporabe novih modelov vrednotenja nepremičnin (in s tem novega množičnega vrednotenja nepremičnin) s konca julija 2019 na konec marca 2020.

Z novelo zakona o evidentiranju nepremičnin se bo zagotovilo datumsko usklajene roke za zagotavljanje podatkov o dejanskih rabah zemljišč, ki jih potrebuje množično vrednotenje nepremičnin, je povedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

Odbor je predlog novele podprl brez razprave. Prav tako novelo podpira državni svet, ki je ob tem vlado pozval, naj čim prej pripravi zakon za uvedbo davka na nepremičnine, da bodo lahko občine ustrezno načrtovale finančne prihodke.

O omenjeni spremembi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin bo danes odločal odbor DZ za finance. Vlada zamik izvedbe množičnega vrednotenja nepremičin po novem sistemu predlaga, ker Geodetska uprava RS (Gurs) potrebuje dodaten čas za pripravo modelov vrednotenja.

Kot so zapisali v zakonskem gradivu, se je ob strokovnih razpravah o modelih vrednotenja izkazalo, da je potreben daljši rok za njihovo usklajevanje, poleg tega pa je zaradi sprememb modelov vrednotenja in posledične spremembe posplošenih vrednosti pričakovati večji odziv lastnikov nepremičnin in občin v fazi javne razgrnitve modelov vrednotenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  09 .05. 2019 ob  00: 40
Ma, kaj bodo spet zniževali davke ali kaj.