NOVO PRI ZOBOZDRAVNIKIH: Kdo je upravičen do brezplačne bele plombe

Slovenija

Evropska uredba, ki se je začela uporabljati 1. julija letos, zavezuje članice k temu, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. To pomeni, da bo zdravstvena blagajna v celoti krila bele zalivke za te skupine ljudi, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo tako v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih glede uporabe belih zalivk, je povedal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Na leto bo to zdravstveno blagajno stalo okoli 1,3 milijona evrov več, ne gre pa za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela. "To bomo zagotovili v okviru obstoječih sredstev ZZZS," je na novinarski konferenci pojasnil prvi mož zdravstvene blagajne.

Postopoma slovo od amalgamskih zalivk

Sicer pa je vlada na pobudo ZZZS sprejela povečan obseg programa za zobozdravstvo odraslih in mladine za pet odstotkov, kar bo veljalo za celotno letošnje leto, je povedal direktor sektorja za informiranje v ZZZS Damjan Kos.

Če je otrok do 15. leta, doječa mati ali nosečnica od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS. Ena možnost pa je tudi, da bodo izvajalci ZZZS zaračunali storitve izdelave belih zalivk tem skupinam za dva meseca.

ZZZS bo sicer moral določena vprašanja tudi operativno in izvedbeno proučiti, saj denimo v sistemu nimajo podatka, kdo je doječa mati. Omenjena evropska uredba pa tudi nalaga državam, naj do 1. julija 2019 naredijo načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk. A nosilec tega je ministrstvo za zdravje, je dejal Sušelj.

Deli novico:

čakalna vrsta |  13 .07. 2018 ob  12: 19
ja če bo čakalna res tako dolga(3ieta)se bo treba načrtovat popravilo zoba skupaj z načrtovanjem družine,sicer prej nehaš dojit kot prideš na vrsto.
 |  13 .07. 2018 ob  11: 46
Ja, samo bo čakalna vrsta 3 leta.
Je pa tako |  12 .07. 2018 ob  11: 30
-1
....vsaj kar vem (in tudi moj zobar ima kar nekaj amalgamskih desetletja) da bele zdržijo bistveno manj, jih je potrebno pogosteje menjat, vsakokrat se zbrusi nekaj dodatno zoba in prej ali slej se pride do živca.
gnjili zobek |  12 .07. 2018 ob  10: 12
kar mislite si da bo bela plomba zastonj pri omenjeni skupini.Zobac ti bo izdal račun na katerem bo pisalo zobozdravstvene storitve-ti pa ga vprašaj kaj je to,če si upaš;naslednjič boš ostal brez zoba in boš rabil vsadek in nov zob,kateri bo še več koštal.Kdaj bodo bolj dosledno začeli kontrolirat te naše zobozdravnike????????