NOVO ODKRITJE O COVIDU-19: Te skupine ljudi imajo dvakrat več možnosti za okužbo

Svet

Študija, ki jo je objavila revija Gerontology, je analizirala podatke 4428 ljudi, starejših od 50 let. Raziskovalci so jih razdelili v štiri skupine na osnovi njihovih dolgotrajnih zdravstvenih stanj: skupina z metabolnimi motnjami (hipertenzija, hiperlipidemija, diabetes), skupina se heterogenimi sočasnimi boleznimi (očesne bolezni, artritis, rak, pljučne bolezni, osteoporoza, psihiatrična stanja); skupina s kardiovaskularnimi boleznimi, ki jih spremljajo druge bolezni (hipertenzija, artritis, očesne bolezni, hiperlipidemija) in 'najbolj zdravo' skupino, ki je bolehala zaradi artritisa, poroča Medical Xpress.

Študija je pokazala, da imajo ljudje s kardiovaskularnimi obolenji, ki jih spremljajo druge bolezni, 87 odstotkov več možnosti, da se okužijo s koronvavirusom. Starejše osebe z očesnimi boleznimi pa so izpostavljene večjemu tveganju, da bodo zaradi covida-19 hospitalizirane.

Starejši imajo običajno več kot eno dolgoročno zdravstveno težavo, nekateri pa sočasne bolezni. Čeprav je povezava med kardiovaskularnimi boleznimi in covidom-19 še vedno nejasna, so bili raziskani nekateri potencialni neposredni in posredni imunološki odgovori, ki vplivajo na kardiovaskularni sistem, so sporočili avtorji študije.

Raziskovalci menijo, da so ljudje v tej skupini bolj ranljivi in imajo več možnosti, da se okužijo s koronavirusom in imajo bolj izrazito izražene simptome.

Študija je tudi odkrila, da so imeli ljudje z nediagnosticiranim diabetesom pred pandemijo petkrat večje tveganje za hospitalizacijo zaradi covida-19. Tisti, ki so navedli, da nimajo diabetesa, so jim pa krvne analize pokazale povišan nivo sladkorja v krvi, so bili diagnosticirani kot ljudje z 'nediagnosticiranim diabetesom'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .09. 2023 ob  14: 36
Pa na masko ne pozabi
manemebasat |  13 .09. 2023 ob  13: 27
Nicved, ovca retardirana, pojdi po booster!
Ištrijan |  12 .09. 2023 ob  22: 48
Iz napisanega izhaja, da gre za studijo, ki v bistvu nic ne odkriva in nic ne pojasnjuje. Izhaja, da so ze bolani lahko se bolj bolani, wow....izdelovalci studije so brali sredstva in pripravli "studijo", ki je namenjena sama sebi.

Vceraj je bil nazoren prispevek na Tedniku. Priporocam ogled.
vseved |  12 .09. 2023 ob  20: 59
-1
Kje je nabasani,da nič ne komentira? Da ni mogoče hospitaliziran?