NOVO ODKRITJE: Mesto, ki ga ne bi želeli obiskati

Svet

Ameriški vesoljski agenciji Nasa je uspelo s pomočjo vesoljskega teleskopa Kepler in umetne inteligence odkriti sistem zvezde z osmimi planeti, toliko kot jih ima naše Osončje. Gre za doslej največji znani planetarni sistem poleg našega, vendar pa nobeden od planetov v njem verjetno ni primeren za življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sistem osmih planetov se vrti okrog zvezde, ki so jo poimenovali Kepler 90 in je od Zemlje oddaljena 2545 svetlobnih let, so v četrtek sporočili iz Nase. Po besedah astronoma Andrewa Vanderburga z univerze v Austinu v ameriški zvezni državi Teksas je na novo odkrit sistem nekakšna "mini različica" našega Osončja, z manjšimi planeti znotraj in večjimi zunaj, le da je vse veliko bolj skupaj.

Planet Kepler 90i je na primer podobno kamnit kot Zemlja, a svojo zvezdo namesto v letu dni obkroži v vsega dveh tednih. Zato po besedah Vanderburga "ni mesto, ki bi ga želel obiskati", saj je tam po vsej verjetnosti veliko prevroče - po izračunih Nase v povprečju 426 stopinj Celzija, podobno kot na Merkurju, ki je najbliže Soncu.

Nov planetarni sistem odkrili s pomočjo Googlove naprave

Znanstveniki so sicer nov planetarni sistem odkrili s pomočjo Googlove naprave, ki se je sposobna učiti. Šlo je za proces, v katerem so morali računalnik najprej naučiti, da skenira skozi ogromen nabor signalov, ki jih zbira teleskop Kepler, in med njimi išče znake t. i. tranzitov - meglic, ki nastanejo, ko planet potuje mimo oziroma pred zvezdo.

Teleskop Kepler je od leta 2009, ko je začel delovati, skeniral že približno 150.000 zvezd, astronomi pa so z njegovo pomočjo potrdili obstoj okoli 2500 oddaljenih planetov.

Deli novico:

zapuščena |  19 .12. 2017 ob  06: 58
...le domišljijo potrebuješ, pa vidiš...pa še na kruto realnost pre tem pozabiš.
Aha, sigurno |  18 .12. 2017 ob  17: 38
Pade letalo in ga ne najdejo, izgine podmornica in je ne najdejo......ampak vidijo, seveda vidijo, podoben sistem našemu, ampak ne tukaj, ne nekje v morju 500m pod gladino ampak tam, 2545 svetlobnih let stran......hahahaha, po mojem svizci zavijajo Milko na enem od teh planetov.....100%