Novinar Lomovšek obsojen zaradi poskusa izsiljevanja Mira Senice

Kronika

Nekdanjega sodelavca spletnega portala Pozareport in Slovenskih novic, zdaj pa samostojnega novinarja Mitjo Lomovška so na ljubljanskem sodišču obsodili na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora zaradi poskusa izsiljevanja ljubljanskega odvetnika Mira Senice, poročata Dnevnik in Delo. Sodba pa še ni pravnomočna.

Lomovšek je očitek, da je poskušal izsiljevati Senico in njegovo partnerico, nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal, vseskozi zanikal oziroma je trdil, da tega, kar je zapisal v sporočilih odvetniku, ni mislil resno.

Dobil je pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora, a mu ne bo treba za zapahe, če v štiriletni preizkusni dobi ne zagreši novega kaznivega dejanja, še piše Dnevnik. Lomovšek je bil sicer obtožen tudi ogrožanja varnosti, a ga je sodni senat pod predsedstvom okrožne sodnice Vesne Podjed tega kaznivega dejanja oprostil.

Po poročanju Dela ima Lomovšek do Senice zamere, ker je prepričan, da ga je spravil ob službo športnega novinarja. Lomovšku so sprva očitali, da je poskušal izsiljevati Senico za sedem milijonov evrov, nato pa so z modifikacijo obtožnice znesek precej oklestili. Novinar se Senici ne sme približati na manj kot 20 metrov, sicer sodišče zanj lahko odredi pripor. Če pa bi se Senica približal Lomovšku, ga lahko sodišče denarno kaznuje.

Sojenje je potekalo v znamenju številnih izbruhov obtoženca

Sojenje, ki ga je vodila sodnica Podjedova, je sicer potekalo v znamenju številnih izbruhov obtoženca. S primerom se je namreč sprva ukvarjala sodnica Špela Koleta. Slednji je Lomovšek med drugim po elektronski pošti poslal grozilno sporočilo, zaradi katerega je bil obsojen na pogojno kazen, obiskovati mora delavnico za nenasilno komunikacijo, sodnici pa se ne sme približati na manj kot 200 metrov. Koletova se je takrat izločila iz primera.

Deli novico: