NOVI TABLI ZA OZNAČEVANJE VISOKIH VODA: Tako si o problematiki želijo osveščati tudi mlade (FOTO)

Piran

V okviru Tedna Sredozemske obale so danes v Kopru in Piranu ob prisotnosti šolarjev in dijakov postavili oznaki visokih voda. Kot je ob koprskem dogodku poudaril Mitja Bricelj z ministrstva za okolje in prostor, visoke vode niso več enkraten dogodek, zato je pri nadaljnjih korakih pomembno tudi osveščanje mladih.

Oznaka visoke gladine morja na piranskem Akvariju

V okviru akcije, ki jo pripravljajo Agencija RS za okolje, Zveza geografov Slovenije ter ministrstvo za okolje in prostor, so z današnjima oznakama skupno postavili že 60 oznak, ki kažejo, do kod seže gladina morja, rek in jezer. Eno tablo so že dopoldne postavili pri Akvariju Piran, drugo pa na nekdanji upravni stavbi uprave za pomorstvo v Kopru.

Predstavnik okoljskega ministrstva Mitja Bricelj je na koprskem dogodku izpostavil, da se bodo mladi s pomočjo teh oznak zavedli, da visoke vode niso enkraten dogodek. "Naša generacija je naredila veliko napak in rezultat je to, da imamo zdaj probleme z visokimi vodami, ki zalivajo naseljene površine, povzročajo veliko škodo, zmedo in težave," je povedal Bricelj in dodal, da je ta dejstva treba upoštevati pri načrtovanju novih ukrepov oz. vzdrževanju obstoječih stavb.

Merilna tabla pri piranskem mandraču

Pri tem je Bricelj izpostavil tudi pripravo novega prostorskega pomorskem načrtu, o čemer je danes tekla beseda na posvetu v Izoli. Obenem pa je predstavnik ministrstva pozval mlade, da se tudi sami vključijo v razpravo o nadaljnjih ukrepih.

Predstavnik koprske občine Boštjan Krapež je navedel, da so na mestni občini v zvezi z visokimi vodami že ukrepali z dvigom promenade v smeri proti Žusterni za 60 centimetrov, poleg tega pa delajo tudi na osveščanju in obveščanju prebivalstva.

S posledicami podnebnih sprememb se soočajo tudi na upravi za pomorstvo. Njen direktor Jadran Klinec je poleg neposrednih posledic, s katerimi so se na upravi soočali še na svojem prejšnjem sedežu na kapitaniji, opozoril na širše posledice visokih voda. Zaradi dviga gladine morja so pomoli pod vodo, v primeru slabo privezanih čolnov oz. nepripravljenih lastnikov pa so se čolni odvezali in so na upravi zato po vsakem večjem dogodku imeli precej dela.

Letošnji Teden Sredozemske obale, ki se je v ponedeljek začel v Izoli, poteka v znamenju slovenskega predsedovanja jadransko-jonski strategiji ter je namenjen naslavljanju različnih aktualnih tematik, vezanih na okolje, in specifično izzivov, s katerimi se sooča morje. Velik del aktivnosti je namenjen prav mladim.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  19 .09. 2020 ob  21: 55
me spominja na tovornjakarja, ki ni mogel pod mosto, ker mu je falilo zgoraj in ne spodaj.
Še dobro, da dvigujemo nivo obale in nas ne skrbi, zakaj se dviguje nivo morja.
Kdo bo pa dvignil celo slovensko obalojQuery112304424067907441913_1600545029517?