NOVI NAČRTI RUSIJE: Na zavzetem ukrajinskem območju bodo uvedli rubelj

Svet

Proruske oblasti regije Herson na jugu Ukrajine nameravajo na območju, ki je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil, v prihodnjih dneh uvesti rusko valuto rubelj, je danes dejal predstavnik civilno-vojaške uprave te regije Kiril Stremousov. Po njegovih besedah naj bi rubelj ukrajinsko grivno v celoti zamenjal v nekaj mesecih.

Namestnik vodje Moskvi zveste civilno-vojaške uprave regije Herson je napovedal, da bodo s 1. majem uvedli rubelj za pomoč upokojencem in državnim uslužbencem. Popoln prehod na rusko valuto je predviden v štirih do petih mesecih, je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti dejal Stremousov.

Pojasnil je še, da bo v veljavi štirimesečno prehodno obdobje, ko se bo še uporabljala ukrajinska valuta grivna. Njegove napovedi še ni potrdil noben visoki ruski uradnik, pri tem izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

BONUS VIDEO: Smo Slovenci v očeh tujcev dobri gostitelji?

Ukrajinska varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je te načrte obsodila kot "dejanje aneksije" in obtožila ruske sile, da "stradajo prebivalce Hersona z blokiranjem humanitarne pomoči" v tem mestu. "Uvedba ruskega rublja v regiji Herson je še ena huda kršitev mednarodnega prava s strani Rusije," je opozorila po poročanju AFP.

Rusija je v začetku tedna sporočila, da je prevzela nadzor nad celotno južno regijo Herson, vključno z njeno istoimensko administrativno prestolnico, ki je padla v roke ruskih enot kmalu po začetku invazije 24. februarja.

Stremousov je ob tem dejal še, da se območje Hersona ne bo več vrnilo pod okrilje Ukrajine. "Vprašanje vrnitve regije Herson nacistični Ukrajini ne pride v poštev," je izjavil. Zatrdil je tudi, da referenduma o statusu te južne regije ne bo. Vlada v Kijevu je namreč pred tem opozorila, da Rusija v Hersonu načrtuje referendum po vzoru ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je v regiji Herson po lastnih navedbah nedavno odbila več raketnih napadov, še poroča dpa. Ponoči je ruska zračna obramba med drugim sestrelila ukrajinski raketi tipa točka-U, je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Uničili so tudi več deset izstrelkov iz raketometov, je dodal. Ukrajinska stran teh navedb za zdaj ni potrdila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija