Novi dokazi kažejo na zastrupitev Arafata s polonijem

Svet

Nekdanji palestinski voditelj Jaser Arafat je bil najverjetneje zastrupljen z radioaktivnim polonijem, je ob sklicevanju na poročilo švicarskih forenzikov poročala arabska televizija Al Džazira. Tudi Arafatova vdova je dejala, da "so odkrili političen umor".

Švicarski izvedenci so preiskali vzorce posmrtnih ostankov pokojnega Arafata in v njih odkrili osemnajstkrat višjo vrednost polonija, kot je običajno. Iz tega je moč z veliko mero gotovosti sklepati, da je bil Arafat zastrupljen s polonijem, Al Džazira povzema zaključke švicarskega poročila.

Vdova nekdanjega palestinskega voditelja Suha je ob tem za tiskovno agencijo Reuters dejala, da "so odkrili resničen zločin, političen umor".

Arafat je umrl novembra 2004 v starosti 75 let, potem ko je mesec prej zbolel. V tem času niso ugotovili vzroka njegove bolezni. Kasneje so se pojavile obtožbe o njegovem umoru, zato so njegovo truplo novembra 2012 izkopali. Vzorce za analizo so poleg švicarskih dali še francoskim in ruskim forenzičnim strokovnjakom.

Poročilo švicarskih znanstvenikov, objavljeno v medicinski reviji The Lancet, je že oktobra pokazalo, da bi lahko bil Arafat zastrupljen, potem ko so v njegovih krvnih madežih, vzorcih urina ter sline na obleki in ščetki za zobe odkrili sledi visoko radioaktivnega polonija 210.

Deli novico: