NOVE ZELO OBČUTLJIVE STANOVALKE PIRANSKEGA AKVARIJA: Dobile so dva nova bazena in posebnega oskrbnika (FOTO)

Piran

V piranskem akvariju so v sredo javnosti predstavili nov bazen z meduzami, ki je nastal v okviru projekta Meduze okoli nas in s katerim bodo obiskovalcem prikazali vrste meduz, ki se nahajajo v slovenskem morju. Obenem so odprli fotografsko razstavo, ki bo v prihodnje krožila po slovenski obali.

Foto: Manja Rogelja

S projektom Meduze okoli nas, ki je sofinanciran s strani evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, so v akvariju lahko razširili biodiverziteto, ki jo predstavljajo obiskovalcem, in same meduze približali javnosti, je pojasnila strokovna vodja Akvarija Piran Manja Rogelja.

Foto: Tihomir Makovec

Sam projekt zajema bazen z dvema izložbama, v katerih bodo prikazovali vrste meduz, ki se pojavljajo v našem morju. Trenutno so na ogled uhati klobučnjak, morski klobuk in morsko kolesce.

Gorazd Lazar iz Akvarija Piran med hranjenjem meduz (Foto: Manja Rogelja)

Že sama postavitev bazena je bila nekaj posebnega. "Meduze so zelo občutljive. Akvarij mora biti njim povsem prilagojen, torej nobenih ostrih robov, posebej uravnotežen tok v samem bazenu," je naštela Rogelja.

Foto: Irena Frkovič

Ker v Sloveniji niso našli ponudnika "na ključ", so morali celo v tujino, saj z novim bazenom niso želeli poseči v obstoječo inštalacijo, pač pa je bazen povezan v sistem celotnega akvarija, čeprav večino časa deluje samostojno in ima svojo črpalko in podobno.

V okviru projekta so uspeli tudi zaposliti sodelavca, ki bo posebej skrbel prav za meduze.

Foto: Tihomir Makovec

Nove goste akvarija je pospremilo odprtje fotografske razstave Meduze okoli nas, v kateri so prikazane fotografije Tihomirja Makovca, Irene Frkovič in Rogelje. Po besedah strokovne vodje akvarija želijo meduze predstaviti tudi navzven, zato bo razstava v prihodnje krožila po vsej slovenski obali. V prvi vrsti bodo razstavo fotografij ponudili šolam, knjižnicam in podobnim ustanovam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija