NOVE ZAOSTRITVE V ITALIJI: Krajša veljavnost covidnih potrdil, ponekod obvezne maske tipa FFP2

Svet

Ob rekordnem številu okužb z novim koronavirusom se je Italija odločila dodatno zaostriti ukrepe v državi. Od 1. februarja naprej bodo potrdila o cepljenju veljavna le še pol leta in ne devet mesecev kot sedaj. Maske bodo po novem obvezne tudi na prostem, na letališčih in mejnih prehodih pa nameravajo zaostriti nadzor.

Minister za zdravje Roberto Speranza je včeraj po seji vlade še sporočil, da bodo skrajšali minimalno obdobje, ki mora miniti med zaključkom osnovne sheme cepljenja in poživitvenim odmerkom, in sicer s sedanjih pet na štiri mesece.

Dodatno bodo v državi po novem obvezne maske tipa FFP2 v kinodvoranah, gledališčih, muzejih, na športnih dogodkih in v javnem prevozu. V muzejih in na razstavah bo ob tem obvezen pogoj PC, torej prebolel ali cepljen proti covidu-19.

V državi so do 31. januarja prepovedane še prireditve na prostem, znova se morajo zapreti diskoteke. V notranjosti lokalov in restavracij bo vsaj do konca januarja veljal pogoj PC. Dostop do domov za starejše bo dovoljen le cepljenim ob predložitvi negativnega testa in tistim, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom.

Kdaj točno bodo novi ukrepi stopili v veljavo, minister sinoči ni povedal.

V Italiji so v včeraj potrdili še 44.595 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije pred skoraj dvema letoma, so sporočili z ministrstva za zdravje. Kljub porastu števila okužb ostaja število hospitalizacij na nižji ravni kot pred enim letom.

V državi se sicer že pospešeno širi koronavirusna različica omikron. Po ocenah pristojnih oblasti predstavlja omikron okoli 28 odstotkov vseh novih primerov okužb. Ocenjujejo, da se število primerov omikrona podvoji vsak drugi dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija