NOVE UGOTOVITVE RAZISKOVALCEV: Krokarji lahko štejejo podobno kot malčki

Svet

Nova študija, ki jo je izvedla nevrobiologinja Diana Liao, podoktorska raziskovalka na Univerzi v Tübingenu v Nemčiji, je prva, ki je pokazala, da lahko, poleg ljudi, tudi druga vrsta živali poveže prostovoljne vokalizacije z razumevanjem količine. Rezultati raziskave, objavljene 23. maja v reviji Science, kažejo, da lahko krokarji nadzorujejo svoje vokalizacije in število teh zvokov prilagodijo signalu, kar predstavlja obliko osnovnega štetja. Študija temelji na vedenju malčkov, ki pred obvladovanjem simboličnega štetja uporabljajo verbalne oblike štetja, kot so "ena, ena, ena" ali "ena, dve, tri". Liao se je vprašala, ali lahko krokarji počnejo enako, in raziskava je pokazala, da lahko, poroča PopSci.

Liao in njeni sodelavci so tri krokarje trenirali, da povežejo obarvane arabske številke (1, 2, 3 in 4) in nevtralne zvočne signale z ustreznim številom vokalizacij. Postopek je trajal več kot leto dni. Raziskovalci so vsaki ptici predstavili številko na zaslonu ali predvajali zvočne signale ter jo nagradili s hrano, če je proizvedla ustrezno število zvokov. Krokarje so testirali v ponavljajočih se enournih do dvehurnih sejah. Vsaka ptica, postavljena pred zaslon, je sprožila poskus z dotikom cilja. Nato se je na zaslonu pojavila številka ali pa se je predvajal zvočni signal. Krokarji so se odzvali z oglašanjem in nato pritisnili enter tipko na zaslonu, da bi označili konec svojega odziva. 

Rezultati so pokazali, da so večino časa krokarji pravilno šteli, pri čemer so dosegli 100-odstotno natančnost pri številki ena, več kot 60-odstotno pri številki dve, več kot 50-odstotno pri številki tri in približno 40-odstotno pri številki štiri. Liao namerava izvesti dodatne poskuse, da bi raziskala, kako krokarji uporabljajo številke v naravi, in tudi upa, da bo preučila možganske sisteme, ki podpirajo to novo odkrito sposobnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija