NOVE RAZSEŽNOSTI KITAJSKE PLJUČNICE, PRENAŠA SE TUDI MED LJUDMI: Slovenija še na varni strani, a za koliko časa?

Svet

Slovenija je glede kitajske atipične pljučnice, ki je po uradnih podatkih na Kitajskem doslej zahtevala tri smrtne žrtve, še na varni strani, saj ni neposrednih letalskih povezav s kitajskim mestom Wuhan, je dejala epidemiologinja in specialistka javnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Tatjana Frelih. Na Kitajskem so medtem potrdili, da se nov virus širi tudi s človeka na človeka, o prvem primeru okužbe pa poročajo tudi iz Južne Koreje. 

Dejala je, da so države, ki imajo neposredne letalske povezave z Wuhanom oziroma Kitajsko, lahko bolj zaskrbljene "kot pa mi". ZDA so tako na na treh letališčih že začele s screeningom potnikov, ki prihajajo s Kitajske oziroma Wuhana, od koder naj bi se začel širiti nov virus.

Atipično pljučnico na Kitajskem povzroča nov koronavirus, glede katerega je še zelo veliko neznank, zato je zelo težko napovedati, kdaj bi se lahko morebiti ta virus pojavil v Evropi, je še ocenila Frelihova.

Kot je še pojasnila, je virus nepredvidljiv; tako, kot se je zgodilo z respiratornim virusom sars, ko je prišlo do preskoka živalskega koronavirusa na človeka. Virus je ob tem mutiral in dobil zlovešče lastnosti. Treba se je pripraviti, če bi se to zgodilo tudi pri tem novem koronavirusu, je še dejala Frelihova.

Ocenila je še, da o kakem hitrem širjenju tega virusa zaenkrat še ni mogoče govoriti. Je pa res, da ni znano, ali je to realno stanje ali so to samo tisti primeri, ki so bili doslej odkriti. Virus se je namreč začel pojavljati v sredini decembra na Kitajskem, doslej pa imamo štiri primere izven Kitajske in tri primere izven Wuhana, v drugih kitajskih mestih.

V Sloveniji na ravni države posebnih ukrepov zaradi tega virusa na Kitajskem ni, so pa vedno na mestu preventivni ukrepi, kot veljajo za vse ostale kapljične okužbe; pogosto umivanje rok, da se ne zadržujemo tam, kjer je veliko ljudi, ter da v primeru bolezni kašljamo v rokav ali robček.

Za tiste Slovence, ki potujejo v Wuhan ali na Kitajsko, NIJZ priporoča, naj ne obiskujejo tržnic, kjer prodajajo žive živali in živalske produkte, kot je kakršnakoli divjačina. Priporočajo tudi, da si redno umivajo roke in jih morda tudi razkužujejo z alkoholnimi robčki ter se izogibajo ljudi, ki delujejo, da imajo kakšno kapljično ali prehladno obolenje. Če bi zboleli s simptomi respiratornega obolenja, pa je ob vrnitvi domov priporočljiv posvet z osebnim zdravnikom.

Na Kitajskem potrdili širjenje novega virusa tudi med ljudmi

Na Kitajskem so medtem potrdili, da se nov virus, ki povzroča pljučnici podobno stanje, širi tudi s človeka na človeka"Trenutno lahko potrdimo, da prihaja do širjenja s človeka na človeka," je za kitajsko televizijo CCTV povedal eden vodilnih kitajskih infektologov Zhong Nanshan. Doslej namreč širjenje tega virusa med ljudmi še ni bilo potrjeno.

Prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja so v mestu Wuhan potrdili 31. decembra. Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino. Ker pa nekateri bolniki po navedbah zdravstvenih oblasti niso bili nikoli tam, je Zhong prepričan, da je to dokaz, da prihaja do širjenja bolezni s človeka na človeka. Dva pacienta v pokrajini Guangdong na jugu Kitajske sta se okužila od družinskih članov, ki sta sicer obiskala Wuhan, je pojasnil, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski predsednik Xi Jinping se je zato danes zavzel, da je treba ta virus odločno zatreti. "Varnost življenj ljudi in njihovega zdravja je prednostna naloga," je poudaril v prvem javnem odzivu na izbruh skrivnostne pljučnice, za katero so do zdaj umrli trije ljudje.

Po poročanju televizije CCTV se je skupno število okuženih z virusom povečalo na 217. 136 novih primerov so minuli konec tedna potrdili v Wuhanu, 15 v provinci Guangdong na jugu države in pet v Pekingu. V Wuhanu je bolezni podlegel tretji bolnik.

O prvem primeru bolezni poročajo tudi iz Južne Koreje

Gre za 35-letno žensko, ki je priletela iz Wuhana. Južna Koreja je tretja država, v kateri so zabeležili bolezen, pred tem so skupno tri primere potrdili na Tajskem in Japonskem. Vsi trije bolniki so obiskali Wuhan.

Na rimskem letališču uvedli nadzor zaradi virusa s Kitajske

Italijansko zdravstveno ministrstvo je danes na rimskem letališču Fuimicino uvedlo nadzor nad potniki, ki bodo v državo prileteli iz kitajskega Wuhana. Čeprav ni zelo verjetno, da bi prišel virus v Evropsko unijo, tega ne morejo izključiti, so dodali v Rimu.

Iz Wuhana na omenjeno rimsko letališče so trije direktni leti ter več prestopnih. Število potovanj po teh povezavah pa se bo verjetno povečalo, saj se bliža kitajsko novo leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Rimu so sedaj uvedli ukrepe, v okviru katerih bodo zdravstveno pregledali osebe, ki kažejo simptome bolezni. Piloti morajo namreč prijaviti potnike s simptomi, ki jih bodo prepeljali na nacionalni infekcijski inštitut v Rimu. Zdravstveno ministrstvo je sicer še odsvetovalo nenujna potovanja v Wuhan.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija