NOVE KREDITNE LINIJE ZA BLAŽENJE KORONAKRIZE: Kaj ponuja podjetniški sklad?

Slovenija

Slovenski podjetniški sklad zapira nekatere garancijske linije, katerih sredstva so bila zaradi potrebe po blažitvi posledic epidemije covida-19 porabljena hitreje od prvotnih pričakovanj. Sklad bo za nadaljnje blažitve posledic koronske krize ponudil liniji neposrednih kreditov in mikrokreditov, so sporočili iz sklada.

Slovenski podjetniški sklad bo predvidoma 31. julija v uradnem listu objavil razpis za linijo neposrednih kreditov v višini od 5000 do 50.000 evrov, septembra pa še razpis za linijo mikrokreditov v višini od 5000 do 25.000 evrov, so napovedali.

Medtem pa bo zaradi dodane nove kreditno-garancijske linije, imenovane C.19, in z namenom, da bodo podjetja na zadnjem odpiranju, ki je predvideno 5. septembra, lahko koristila preostanek razpoložljivih sredstev iz razpisa za garancije sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere, zaprl mikrogarancije v liniji A1, A2 in A3 ter celotno kreditno-garancijsko linijo C.19.

Predčasno porabljena sredstva prejšnjega razpisa

"Odločitev za ukinitev mikrogarancije za obratna sredstva v okviru linije A1, A2 in A3 ter celotne kreditno-garancijske linije C.19 je nastala na podlagi ocene, da večina podjetij, ki bi se prijavila na sedmo odpiranje razpisa P1 plus 2020, ki je predviden 5. septembra, zaradi predčasne porabe večine razpisanih sredstev ne bi bila uspešna," so pojasnili.

Podjetja se na ta rok lahko prijavijo z upravičenimi stroški za razvojne garancije, kamor spadajo stroški materialnih in nematerialnih investicij ter obratna sredstva, le v kombinaciji z materialnimi in oz. ali nematerialnimi investicijami.

Sklad je razpis P1 plus 2020 za garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere objavil 20. marca. Namen je bil, da lahko mikro, mala in srednje velika podjetja najamejo bančni kredit pod ugodnimi pogoji z znižano obrestno mero za investicije in obratna sredstva, sklad pa pri najemu kredita vstopi kot garant, ki podjetju zagotovi 60- ali 80-odstotno zavarovanje.

Letos so ga zaradi potrebe po blažitvi posledic epidemije covida-19 prilagodili na način, da se je k že obstoječim kreditno-garancijskim linijam dodala nova linija C.19, v okviru katere so lahko podjetja krila nastalo škodo zaradi posledic epidemije, saj je bil bančni kredit lahko namenjen tudi izključno financiranju obratnih sredstev za tekoče poslovanje, vključno s kritjem plač zaposlenih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija