NOVE IZJEME GLEDE PCT: "Vsi tisti, ki se ne želijo cepiti, bodo eventualno delo opravljali od doma" (VIDEO)

Slovenija

Od sobote pogoja PCT ne bo treba več izpolnjevati mlajšim od 15 let, dodane so še nekatere izjeme, denimo oskrba na bencinskih servisih. S 1. oktobrom pa bodo morali zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni. To ne bo veljalo za šolstvo.

Vlada je namreč s spremembo odloka, ki ga je potrdila v četrtek, dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) z 12 na 15 let, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Med izjemami od pogoja PCT so še uporabniki zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Poleg zgoraj naštetih ostajajo v veljavi tudi izjeme, ki so bile opredeljene že prejšnji teden. To so učenci in dijaki pri prevozu z javnim potniškim prometom, osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, prvo triletje osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Vlada je že v prejšnjem in dodatno v zadnjem odloku, ki je bil objavljen v četrtkovem uradnem listu, opredelila še nekatere okoliščine, znotraj katerih ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT. To velja v primerih zdravstvenih storitev s stopnjo nujno in zelo hitro ter v nujnih postopkih socialne in družinske problematike, je povedal Poklukar.

Med drugim PCT-pogoja ne bo treba izpolnjevati niti za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe in za oskrbo na bencinskih servisih. Prav tako ne bo potreben za dostop do humanitarne pomoči in za centre, kjer omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes pojasnil, da je ob obisku vlade v Goriški regiji pred dvema tednoma predlagal, da se za državno upravo začasno iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje, in se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Pri tem je prejel široko podporo kolegov v vladi.

Osnovni namen ukrepa je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave. "S tem želimo preprečiti, da bi se virus širil v prostorih delodajalca med zaposlenimi, ki niso cepljeni. Izjema so tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za njih bo izjemoma možno samotestiranje," je povedal.

Ta pogoj bo torej veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. "Nikogar od zaposlenih v državni upravi ne silimo k cepljenju, ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju," je povedal.

Ukrep začne veljati s 1. oktobrom, s čimer dajejo na voljo organom državne uprave dovolj časa, da se prilagodijo in organizirajo delo in hkrati dajo čas tistim zaposlenim, ki se še niso odločili za cepljenje, da to lahko storijo.

Za izpolnjevanje pogoja bo s 1. oktobrom zadoščal že en odmerek cepiva, pod pogojem, da bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra, je pojasnil.

"Ponovno poudarjam, nikogar od zaposlenih ne silimo k cepljenju, nikakor, cepljenje oziroma prebolevnost postavljamo samo kot pogoj, da lahko javni uslužbenec opravlja delo v prostorih delodajalca. Vsi tisti, ki se ne želijo cepiti, bodo eventualno delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo," je zagotovil.

Če dela na domu zaradi narave in vrste dela ter delovnega procesa ni možno organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Koritnik je tudi dodal, da vlada priporoča delodajalcem, naj zaradi spremenjenih okoliščin glede epidemije covida-19 opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe, pri čemer se posvetujejo s strokovnim delavcem za varnost pri delu in izvajalcem medicine dela. Nato pa naj v skladu s to oceno in upoštevaje splošne epidemiološke razmere organizira delo v okviru svojih pristojnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zvitalisica |  17 .09. 2021 ob  17: 16
Kaj je drzavna uprava, ste mislili, da boste prišparani? Samo naivnezi in ovce lahko verjamejo, da se bodo psihopati ustavili. Ko boste precepljeni dvakrat, se bo treba se tretjic, sicer bo pass neveljaven. In tako na vsake pol leta do smrti.
Voliga, smo ze pred casom to prebrali... Zelim, da bi bilo res, ker pa pravo ne deluje vec nikjer v Eu in se izdaja samo dekrete in ukaze kot v Nemciji leta 30, dvomim.
Norci razumejo samo jezik denarja. Ze dva dni so crpalke prazne, trg centri tudi, v BTC katastrofa... ko jim bo zmanjkalo denarja bodo zaceli cvilit in nas prosit da pridemo!
Resnica očem skrita |  17 .09. 2021 ob  16: 43
DELITI VSEM, ki se ne želijo "cepiti".

Vsa cepiva od 20. 10. 2021 ne bodo več upravičena: podatki so preverjeni. Evropska unija je odobrila 5 terapij (//ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fr/ip_21_3299), ki bodo na voljo v vseh bolnišnicah v državah članicah za zdravljenje Covida. Te terapije so odobrene z odlokom Evropskega sveta (Evropski parlament) in bodo delovale od 1/10, zato se bodo postopoma razdelile okoli 20/10. Cepiva so bila odobrena na podlagi "predhodnega preskušanja". Ker pa je za te 5 novih zdravil po predpisih potreben recept, bo uporaba cepiva prekinjena. Zato razumemo, zakaj so vse države rekle "med septembrom je potrebno, da ...". Vse ste že vedeli. Morate biti potrpežljivi. Ne sprejemajte izsiljevanja. Bodi potrpežljiv. Zdaj, ko je ivermektin ponovno odobren, ni potrebe po cepljenju. Odlična novica. Inštitut Pasteur priznava učinkovitost ivermektina. En sam vnos bi lahko pri nekaterih ljudeh izbrisal ves genski material SARS covid-19. Dobro preberite in delite. Dobra novica: Ivermektin so zdaj znanstveno priznali raziskovalci na Pasteurjevem inštitutu v Franciji kot učinkovito zdravilo pri profilaksi in zdravljenju Covid-19. Rezultati njihovih študij so bili objavljeni v reviji EMBO Molecular Medicine 12. julija 2021. Analiza rezultatov drugih raziskav, objavljenih v American Journal of Therapeutics, poziva k preglasitvi smernic zdravstvenih organov in uvedbi ivermektina kot standarda oskrbe. Ostanite zdravi in ​​ne oklevajte in razveselite ljudi, ki se ne želijo cepiti.