#NovaEnergija: “Bomo čakali, da se stvari spremenijo, ali bomo sami sprememba?”

"Če #NovaEnergija ne bo ostala zgolj konferenca, ampak bo postala način razmišljanja, potem smo uspeli," je v nedeljo zapisal Zoran Torbica (na sliki spodaj), direktor največje konference o internet ekonomiji na področju nekdanje skupne države. Se lahko iz tega kaj naučimo?

 

Konferenca, ki je bila na Kopaoniku in smo se je udeležili tudi predstavniki Regionala, je bila pravi motivacijski bum. Verjamem, da si težko predstavljate, da se lahko kaj naučimo od Srbov. Če sami radi pravimo, da živimo v banana republiki, si za Srbijo ne morem zamisliti pravega sadja, s katerim bi jih lahko primerjal …

Videoposnetke konference lahko najdete s klikom na to povezavo.

Ko enkrat prestopiš hrvaško-srbsko mejo, je avtocesta bolj podobna švicarskemu siru. Streznitev v stilu vlakec smrti. In ko odmisliš za Slovence privlačne zabave in dobro (poceni) hrano, od Srbije ostane bore malo. Vsaj za Slovence. A dejstvo je, da v časih, ki so zanje ekonomsko še bolj zapleteni in tradicionalno bolj podhranjeni, obstaja panoga, kjer nas "šišajo".

Niso svetlobna leta pred nami, a so spredaj. Na področju interneta zagotovo. Če sem vštejemo še objektivne razloge, ki naj bi jih postavljali v slabšo pozicijo, je ta razlika še večja. Zato tudi ne čudi, da so gostili največjo tovrstno konferenco, ki je postregla s koncepti, ki jih v Sloveniji ne poznamo, so pa pri njih, pa tudi pri Hrvatih, že trend oziroma dobro utečena praksa.

"Pozabljamo, da je internet rock and roll današnje generacije in tako bi ga morali tudi dojemati. Kdor to počne, od tega služi," je dejal eden najbolj poznanih tviterašev na Balkanu s prek 90.000 sledilci. Pred tem ni bil znana osebnost. In če je zanje prisotno, je to lahko za nas eno od upanj. Toliko pozitivne energije, ljudi, ki dejansko obvladajo svojo stroko in toliko naprednih idej na enem mestu, že dolgo nisem videl. Ljudi, ki ne jočejo nad tem, da se ne da. Ljudi, ki strastno in z zdravo mero arogance delajo posel, tam, kjer ga naj ne bi bilo. Ljudi, ki informirajo, povezujejo, poučujejo in vlivajo nove energije.

Bistvo vsega, vseh predavanj in okroglih miz oziroma tega, kar bi se morali sami naučiti in prenesti na druge aspekte življenja, pa je: "Bomo čakali, da se stvari spremenijo, ali bomo sami sprememba?"

Deli novico:

geđo |  05 .05. 2015 ob  18: 26
"Verjamem, da si težko predstavljate, da se lahko kaj naučimo od Srbov. Če sami radi pravimo, da živimo v banana republiki, si za Srbijo ne morem zamisliti pravega sadja, s katerim bi jih lahko primerjal …"

Ne vem, kaj naj si mislim o zgornji trditvi. Dvomim, da pisec razume, kaj je napisal in kako odsevajo njegovi predsodki in ignoranca. Bi bilo pa lepo, če v prihodnosti ne bi sklepal o tem, kaj si drugi predstavljajo ali ne, ker se zelo moti.
arx |  05 .05. 2015 ob  14: 43
@kukulele, samo ti sedi na kauču in razmišljaj o podjetju.....kukulele.....
Kakalamba |  05 .05. 2015 ob  14: 31
Ni poanta v fizični spremembi nečesa temveč v našem načinu razmišljanja in podjetništva. Čudimo se američanom in njihovi ekonomiji in medtem ko srbi delajo na tem, da bi jim bili podobni, slovenci le čakamo na boljše čase in šparamo, kolkor se da.
Kukulele |  05 .05. 2015 ob  14: 15
-2
In kaj boš na ulici? Se tepel, posiljeval, metal molotove, kamenjal policaje? Upali pamet in naredi podjetje, pojdi prodajat v tujino, Ameriko, Evropo in boš marsikaj spremenil, tako kot je to napravil Steve Jobs in Bill Gates (Apple in Microsoft, . . ..)
arx |  05 .05. 2015 ob  11: 39
ne vem kaj še čakate, mladi so zmeraj deleli revolucije v svetu......
ugasni tv in razne šove ala bar, big brader in navali na ulico.