NOVA VRSTA SPLETNE PREVARE NA PAMETNIH TELEFONIH: Goljufi pričeli izkoriščati tudi Googlov koledar

Slovenija

So se vam v zadnjem času na zaslonu vašega telefona pojavila čudna obvestila? Brez panike, pravijo na spletnem portalu Varni na internetu. Najverjetneje ne gre za virus ali vdor, ampak poskus nove spletne goljufije. Goljufi so namreč ugotovili, da vam lahko reklame za komercialne SMS klube, lažne kredite in podobno nezaželeno pošto dostavijo kar neposredno v vaš spletni koledar. Predstavljamo vam napotke, kako to preprečiti.

Spletni portal Varni na internetu opozarja pred novo spletno goljufijo. Kot pravijo, so spletni goljufi tokrat prekosili sami sebe. Ugotovili so namreč, da vam lahko reklame za komercialne SMS klube, lažne kredite, "phishing" sporočila in podobno nezaželeno pošto neposredno dostavijo v vaš Google koledar. Ti dogodki se potem na zaslonu telefona dnevno prikazujejo v obliki obvestil.

Primer lažnega obvestila v Google koledarju

Kako jim to uspe?

Google koledar v privzetih nastavitvah omogoča samodejno dodajanje dogodkov v koledar. To pomeni, da lahko nekdo v svojem Google koledarju ustvari dogodek, v seznam gostov pa vpiše vaš elektronski naslov. Ta dogodek se potem, brez da bi vi morali to potrditi, avtomatsko vnese še v vaš koledar.

Ker prebrisanci seveda izberejo možnost, da prejemniki o tem ne dobijo obvestila prek elektronske pošte, se dogodki v vaš spletni koledar vnesejo samodejno, brez kakršnegakoli opozorila. Goljufi nato v dogodku nastavijo še vsakodnevno obvestilo in različna nezaželena sporočila se pričnejo pojavljati na vašem telefonu.

Kako se takšnih sporočil rešiti?

Če se vam kar naenkrat na telefonu začnejo pojavljati obvestila o čudnih dogodkih, nikar ne odpirajte povezav v sporočilih, opozarjajo pri Varni na internetu.

Preko aplikacije ali spletne strani https://calendar.google.com odprite Google koledar, označite sporni dogodek in ga izbrišite. Če vas vpraša "Ali želite gostom v Google koledarju pošiljati e-poštna sporočila o preklicu?", izberete možnost "Ne pošlji"

Vnos takih dogodkov v vaš koledar pa lahko tudi povsem onemogočite. Na računalniku odprite spletno stran Google koledarja https://calendar.google.com, v zgornjem desnem delu kliknete ikono menija z nastavitvami in izberete možnost "Nastavitve". V nastavitvah nato pod zavihkom "Splošno" izberite "Nastavitve dogodkov" in v delu "Samodejno dodaj povabila" izberite možnost "Ne, pokaži samo povabila, na katera sem odgovoril".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija