NOVA ŠTUDIJA, KI RAZBURJA: Ali lahko uživanje špargljev vpliva na pojav raka?

Zdravje

Še malo manjka, ko bodo iz zemlje pokukali zeleni poganjki divjih špargljev in v naravo pognali številne nabiralce. A zadnja študija je zbudila veliko strahu, saj se pojavlja vprašanje, ali lahko šparglji vplivajo na pojav raka.

Da bi potrdili ugotovitve, so potrebne dodatne raziskave, piše Novi list. Študija, ki so jo objavili v reviji Nature, je namreč pokazala, da bi asparagin lahko pomagal pri širjenju agresivne oblike raka dojke pri miših. Po objavi se je po družabnih omrežjih kot blisk razširilo vprašanje, ali naj se ljudje odpovedo uživanju špargljev, ki vsebujejo to naravno aminokislino.

Če ravno je po objavi študije širjenje vprašanja, ali lahko konzumacija špargljev poveča število obolelih za rakom dojke, normalna reakcija, pa je resnica bolj zapletena, pisanje Mirrorja povzema reški časnik.

Študija ni potrdila, da je asparagin vzrok bolezni

Najprej je treba vzeti v ozir, da je bila študija opravljena na miših. Razvoj bolezni pri živalih pa ni vedno enak tisti pri ljudeh. Študija ni potrdila, da asparagin povzroča raka, niti pri miših. Pokazala je le, da ta aminokislina pospešuje širjenje bolezni.

Odgovor na vprašanje, ali naj se človek odreče špargljem, bi torej bil – potrebne so dodatne študije. Če bi te pokazale, da ima asparagin enak učinek pri ljudeh, pa bi to morda vodilo v nove načine zdravljenja raka dojke.

Novi načini zdravljenja?

Raziskave bi lahko znanstvenike privedle do odkritja načina za blokiranje proizvodnje asparagina v telesu ali pa bi pacienti omejili vnos aminokisline v vsakodnevni prehrani.

Asparagin je aminokislina, ki jo telo tudi samo proizvaja. Poleg špargljev je prisotna tudi v govedini, perutnini, jajcih, mlečnih izdelkih ter ribah in nekaterih morskih sadežih. Prav tako ga najdemo v krompirju, paradižniku, stročnicah, oreščkih, semenih, soji. V sadju in zelenjavi so količine asparagina majhne, izjema so šparglji.

Trenutno ni dokazov, da bi omejevanje neke vrste hrane pomagalo v borbi proti raku, zato je pomembno, da se pacienti pogovorijo s svojim zdravnikom, preden se odločijo za kakršnokoli spremembo v času zdravljena, pravi Martin Ledwick iz britanskega centra za raziskave raka.

Doslej so ugotovili, da se rak hitreje širi, ko rakave celice lažje proizvajajo asparagin. Zaenkrat pa nimajo odgovorov, kako proizvodnjo upočasniti ali ustaviti. Zdravilo L-asparagin, ki ga uporabljajo pri zdravljenju levkemije, bi lahko upočasnilo širjenje raka dojke.

Ko so miši dobile omenjeno zdravilo, se je namreč zmanjšala sposobnost raka za širjenje v druge dele telesa. Ko bodo ugotovili več o interakciji med kemoterapevtiki in asparaginom, bo to lahko vodilo k uspešnejšemu zdravljenju raka dojke.

Kot ugotavljajo znanstveniki, zaenkrat ni potrebe po spremembi prehrane. Če bi bilo zdravljenje raka tako preprosto, bi znanstveniki verjetno že imeli odgovor, katero hrano izločiti z jedilnika, dodaja časnik.

Deli novico:

šturlo |  15 .02. 2018 ob  07: 08
Žabarji pej...če se bojijo umret nej bojo doma...jih bo več zns vančalo
šturlo |  15 .02. 2018 ob  07: 07
Še ena bala ,z kdo ve kakšnim interesom....ih jej nonič ,Anka bižnonič jih je...pa noben za raka niti slišal ni...kaj šele da bi ga mel.... El bepi ma prav.....še z večjim guštom...
Ma,znajo moj k |  15 .02. 2018 ob  05: 35
Tudi gobe in špinača so radijoaktivne,najboljša je salata iz Šparja,Merkatorja in Eurospina,ta še zemlje in sonca ni vidla.Po moje so slabo prevedli in je pisalo,obratno,da učinkujejo proti raku.Zanimivo meni so šparge z rakci zelo všeč!
El bepi |  14 .02. 2018 ob  19: 29
Jih bon jel še z večjin guštom
ja res je |  14 .02. 2018 ob  18: 13
moja nona je še edina živa iz vasi ,ker ni jedla špargljev ,vsi drugi pa so stalno nabirali in jedli špargo. Sedaj vemo zakaj !!
ira |  14 .02. 2018 ob  17: 28
jebe lud zbunjenog
Zanimivo o teh strupih |  14 .02. 2018 ob  16: 37
-4
Neka dekleta so tekmovale med seboj katera bo popila čim več vode. Ena ni šla lulat in izgleda, da je seč-urin šel iz ledvic, mehurja, obtočil, v kri in je bilo letalno. Vse je strup razen marihuane torej. Ampak ni priporočljivo, da odraščajoči fant kadi travo, ker zavira rast in razvoj, ali dekle. Za punce bi bilo dobro, da se ful povečajo, kajne?
Fritaja |  14 .02. 2018 ob  16: 22
Kdo želi zbit ceno špargljev,eno leto so zdravilo drugo strup. Koga je..jo