NOVA STROGA PRAVILA V PIRANSKI OBČINI: Če ne boste imeli tega, ste lahko ob 250 evrov!

Piran

Piranski občinski svetniki so sprejeli številne nove prepovedi, ki se nanašajo na neprimerno obnašanja na javnih površinah, prenočevanja na prostem in kršitve skrbnikov psov na javnih površinah. Slednje bodo lahko preverjali, ali imajo pri sebi vrečko za pasje iztrebke in vodo za izplakovanje.

Proračun občine Piran je bil realiziran v naslednjih zneskih. Skupaj prihodki občine so znašali 32 milijonov evrov (32.048.915,12), skupni odhodki pa 39,1 milijona evrov (39.132.330,35). Kot je razbrati iz včeraj sprejetega zaključnega računa, ta znesek predstavljata dolgoročni zadolževanji, sklenjeni v decembru 2023, in sicer 2,3 milijona evrov za investicije v sprejetem proračunu (delno za ureditev območja obrtne cone Dragonja, protipoplavno zaščito Pirana in Strunjana, ureditev tržnice v Luciji, ureditev območja plaže v Luciji, sanacija skladišč soli Grando v Portorožu ter nakupu zemljišč) in 3,9 milijona za nakup zemljišč in delov poslovnih stavb na območju Tenis centra Portorož.

Občinski svetniki so na predlog župana Andreja Korenike sprejeli tudi odločitev, da bo občina portoroško kopališče Meduza, ki ga zdaj uporablja Istrabenz turizem, oddala koncesionarju. Odlok dovoljuje sklenitev neposredne koncesije brez javnega razpisa obstoječemu imetniku vodnega dovoljenja, ki ga ima družba Istrabenz turizem od leta 2009 za neposredno rabo morja za naravno kopališče, traja pa do leta 2039.

V javnosti bo zagotovo odmevala sprememba Odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin, ki jo je predlagal občinski svetnik Jaka Drenik iz Gibanja Svoboda. Slednjega so zmotile povečane kršitve na področju javnega reda in miru in kršitve, kot so neprimerno obnašanje na javnih površinah, prenočevanja na prostem in kršitve skrbnikov psov na javnih površinah. 

Tako bo moral skrbnik psa ob številnih z odlokom določenih pravilih ravnanja s psom ob pozivu "pristojnega organa" pokazati vrečko za pasje iztrebke in vodo za izplakovanje, "pasji prekrški" pa bodo kaznovani z globo 250 evrov.

Številne nove prepovedi ravnanj na javnih površinah piranske občine vključujejo med drugim prepoved prenočevanja in spanja na ulicah in trgih, kopalnih območjih, parkih, zelenicah in drugih "neprimernih javnih prostorih". Spancu v avtomobilu se bo potrebno izogniti, saj se tudi prenočevanje in spanje v motornih vozilih na javnih parkirnih mestih, ki temu niso namenjena, kaznuje z globo.

Prepoveduje se uživanje alkoholnih pijač izven gostinskih lokalov in gostinskih vrtov, pa tudi postavljanje klopi, miz in stolov, stojal za sušenje perila, cvetličnih korit, stojal za senčnike in košev za smeti "brez dovoljenja uprave Občine Piran".

Prepovedano je tudi rezervirati prostor na kopalnih območjih z brisačo, ležalnikom, senčnikom ali drugimi predmeti. Odlok določa precej zasoljeno višino glob za prekrške, ki segajo od 150 do 400 evrov. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  20 .04. 2024 ob  07: 18
A upokojenci lahko igramo tenis? Sedaj ko vam je tajkune prodal igrišča
Kaštelan |  19 .04. 2024 ob  14: 29
-6
Končno,bravo Jaka.Še davek na psa,tako kot je v Zakonu o večstanovanjskih stavbah.
Gabrijel |  18 .04. 2024 ob  18: 34
26
Me prav zanima, kdo se bo dejansko ukvarjal z vsemi stojali za sušenje perila, cvetličnimi koriti in stojali za senčnike ki ležijo čez poletje po celem Piranu. Morda Hrkman? Le on je takšen vele junak, pa še to zgolj v teoriji, pod različnimi vplivi in med modrovanjem po FB.