Nova proizvodnja plod čezmejnega sodelovanja

Vipavska dolina

V Ajdovščini je včeraj potekala predstavitev strateškega projekta iCON, ki se izvaja v okviru programa Slovenija Italija 2007–2013. Cilj projekta je vzpostaviti čim več gospodarskih povezav med italijanskimi in slovenskimi gospodarskimi subjekti. Predstavitev projekta je potekala na primeru uspešne prakse, ki je v Ajdovščini obrodila novo proizvodnjo.

"V mrežo MIN smo se priključili že na začetku, ko smo dobili informacijo, da obstaja možnost priključitve v samo mrežo in da bomo s tem dobili  možnosti povezav ter možnosti raznih subvencij. Mreži smo se priključili s konkretnim programom in ga tudi izpeljali. Rezultati so vidni!" je z uspešnim sodelovanjem v mreži MIN zadovoljen Zmago Petrič, lastnik in prokurist podjetja Petrič, d. o. o.

Vodilni partner ene izmed  uspešnih čezmejnih podjetniških mrež, mreže MIN (Metal Industry Network), ki delujejo v okviru projekta iCON, je namreč podjetje Petrič, d. o. o., iz Ajdovščine. Podjetje je pred kratkim zaključilo razvoj novega proizvodnega programa in pričelo redno proizvodnjo najsodobnejših prometnih znakov in informacijskih tabel. Novi izdelki omogočajo večjo varnost v prometu in ponujajo nove rešitve na področju označevanja v okolju.

Razvojni projekt, ki se je začel v aprilu 2012, je bil leto kasneje že uspešno zaključen. Podjetje Petrič, d. o. o., ki je v tesnem sodelovanju s člani mreže MIN razvilo in izdelalo namenske stroje za proizvodnjo splošnih prometnih znakov ter namenskih znakov za različne vrste označevanja v urbanem okolju, je na koncu tudi vzpostavilo proizvodnjo cestno-prometne signalizacije. V procesu razvoja pa so bila opravljena tudi vsa potrebna testiranja.

 

Konkurenčni zaradi kakovosti

"Signalizacija ima zelo velik vpliv na promet. Če jo vozniki spoštujejo, spoštujejo zakon in tako preprečijo marsikatero nesrečo,"  nam je povedal na predstavitvi mreže MIN prav tako prisotni Janko Mencinger, policijski inšpektor s PU Nova Gorica.

V maju 2013 je v Ajdovščini že stekla redna proizvodnja sodobnih prometnih znakov in informativnih tabel. Najpomembnejšo konkurenčno prednost novih znakov predstavljata boljša odsevnost in daljša življenjska doba, ki jo dosežejo z uporabo vrhunskih materialov in domišljenim načinom izdelave. Velika fleksibilnost pri končni obdelavi znakov s folijami in različnimi vrstami tiska omogoča izjemno široko uporabnost izdelkov.

Po uspešno zaključenem pilotnem projektu je mreža  MIN pridobila nove člane in skupaj z njihovimi znanji začela razvijati nov projekt proizvodnje kotlov, ki za energent uporabljajo biomaso.

To je le ena izmed enajstih mrež

Tanja Krapež z Razvojne agencije ROD Ajdovščina nam je zaupala, da se je projekt iCON pričel v aprilu 2010 in se zaključuje konec marca 2014. V projekt je vključenih 14 partnerskih organizacij z obeh strani italijansko-slovenske meje, pri čemer gre predvsem za t. i. podporna okolja. Eden glavnih ciljev tega projekta, poudarja Krapeževa, je vzpostavitev čezmejnih podjetniških povezav. "To nam je tudi uspelo, vzpostavili smo kar 11 čezmejnih povezav, v te povezave pa je vključenih kar 193 gospodarskih subjektov, kar ni zanemarljivo," je še zaključila.

Deli novico: