NOVA PRAVILA: O ločitvi bodo obveščene prek sms-ov

Svet

Savdska sodišča morajo v skladu z novimi pravili ženske prek kratkih sporočil sms obvestiti o tem, da se je njihov soprog od njih ločil. Cilj ukrepa, ki velja od nedelje, je predvsem zajeziti očitno precej razširjeno prakso moških, ki se odločijo zakon končati brez vsakršnega obvestila soprogam.

"Ženske bodo o vsakršnih spremembah zakonskega stanu obveščene prek tekstovnih sporočil," je v izjavi za javnost navedlo savdsko pravosodno ministrstvo. Ženske bodo lahko na spletni strani pravosodnega ministrstva tudi dostopale do dokumentov, povezanih s končanjem njihovega zakona, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povzeli savdski mediji.

Savdske odvetnice so mnenja, da bodo nova pravila končala prakso t. i. skrivnih ločitev, pri katerih ženske sploh ne vedo, da niso več poročene. To jim bo med drugim omogočilo uveljavljanje pravic, kot je na primer izplačilo preživnine, poroča britanski BBC.

Obveščanje žensk o ločitvi sodi v okvir prizadevanj savdskega prestolonaslednika Mohamed bin Salmana za liberalizacijo konservativne kraljevine, kjer so ženske podvržene številnim omejitvam, ki so med najobsežnejšimi na svetu.

Rahljanje strogih pravil je junija lani ženskam omogočilo, da so lahko prvič po desetletjih sedle za volan. Savdska Arabija je pred tem kot edina država na svetu ženskam prepovedovala upravljati z motornimi vozili. Ženskam po novem dovolijo tudi vstop na športne stadione, ki so bili pred tem rezervirani za moške. Rijad prav tako rahlja zakonodajo glede vstopa žensk na trg delovne sile, kar pa sodi tudi v okvir prizadevanj države, odvisne od prodaje nafte, da poišče nove vire prihodkov.

A hkrati z reformami so v državi v zadnjih mesecih izvedli tudi niz aretacij aktivistk za pravice žensk in s tem poteptali prizadevanja za izražanje kritik. Savdska Arabija se poleg tega še vedno sooča s kritikami zaradi sistema moških varuhov, zaradi katerega lahko moški po lastni volji sprejemajo odločitve v imenu soprog oz. sorodnic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija