NOVA POŠILJKA CEPIV PFIZER, V ČETRTEK PRISPE MODERNA: Katera starostna skupina se bo cepila ta teden?

Slovenija

V Slovenijo je prispela nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, gre za 22.230 odmerkov, so pojasnili na NIJZ. Za drugi odmerek cepljenja je predvidenih 2200 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ostali za prvi odmerek. Cepivo bo namenjeno starejšim od 80 let, če jih bo kaj ostalo, pa tudi za starejše od 75 let.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v četrtek pričakujejo pošiljko z 8400 odmerki cepiva Moderne, od katerih bo 4200 namenjenih za drugi odmerek. Celotna pošiljka cepiva AstraZenece, ki bo predvidoma v Slovenijo prišla v petek, a količina odmerkov še ni znana, pa bo namenjena za prvi odmerek.

Cepljenje poteka tako, da so morali osebni zdravniki oddati cepilnim centrom celoten seznam oseb, starih 80 let in več, ki so izrazile interes za cepljenje. Na NIJZ so pojasnili, da bodo v tem tednu izpolnili vsa naročila za osebe, stare 80 let in več, ki so jih prejeli iz cepilnih centrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 pojasnila, da je ministrstvo večkrat pozvalo družinske zdravnike, naj predloge za cepljenje naredijo tudi s pomočjo patronažne službe in referenčnih sester, ki lahko poiščejo starejše posameznike, ki morda niso seznanjeni z možnostmi cepljenja.

Po podatkih NIJZ so doslej v Sloveniji z enim odmerkom cepili 94.304 ljudi, kar je 4,5 odstotka prebivalstva, z drugim pa 49.918 ljudi.

Podatki NIJZ iz prejšnjega tedna tudi kažejo, da so z enim odmerkom doslej cepili 5453 starejših od 90 let, z dvema pa 3409. Med starimi od 85 in 89 let so jih z enim odmerkom cepili 11.418, z dvema pa 6106. Med tistimi v starostni skupini od 80 do 84 let pa so z enim odmerkom cepili 15.345, z dvema pa 7584.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija