NOVA POLNILNICA V ANHOVEM ŠELE ZAČETEK: Gradil se bo čezmejni vodikov ekosistem Severnega Jadrana

Goriška

Na novogoriškem Trgu Evrope so se včeraj srečali predstavniki vlad Slovenije, Hrvaške in italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine, ki so izkazali podporo pri oblikovanju vodikovega ekosistema Severnega Jadrana. Srečanje je potekalo ob robu konference, ki jo je Slovenija pripravila kot del programa predsedovanja Svetu Evropske unije.

Foto: Rosana Rijavec/STA

"Regionalno povezovanje je trden kamen za naprej. Tudi dogovor med Slovenijo, Hrvaško in deželo Furlanijo-Julijsko krajino je primer dobre prakse, ki lahko zaživi, vsaj kar se tiče vodika in kar se tiče transporta, in dober obet za prihodnost," je v kratkem nagovoru dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok.

Prvi korak je bil že storjen, je še dodal Košorok, z odprtjem vodikove polnilnice v Anhovem. "Industrija kaže, da stopa na pot razogličenja, to še posebej velja za Anhovo, kjer so imeli veliko težav okoli tega. Mislim, da so prav v Salonitu spoznali, da se z učinkovito rabo energije, z zelenim prehodom lahko marsikaj naredi."

To se bo pokazalo tudi z gradnjo novih vodikovih polnilnic na tem čezmejnem območju, ki bo spodbujala uporabo prometnih sredstev na vodikov pogon. "Upam, da bo takih polnilnic tudi na slovenskem avtocestnem križu čim več. Jaz vidim prihodnost vodika predvsem v transportnem sektorju, kjer bi znal zaživeti," je še dejal Košorok.

Na dogodku sta sodelovala tudi državni sekretar hrvaškega ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj Ivo Milatić in minister avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine za okolje, energijo in trajnostni razvoj Fabio Scoccimarro.

Konferenca je prvi tovrstni čezmejni dogodek, katerega pomemben del je predstavljala simbolična otvoritev prve delujoče vodikove polnilnice v Sloveniji in širši regiji na lokaciji družbe Salonit Anhovo.

Interaktivna konferenca je združila ključne oblikovalce politik, predstavnike gospodarstva in zainteresirane deležnike projekta z namenom izmenjave izkušenj in primerov dobrih praks, ki bodo pomagale pri razvoju čezmejnega vodikovega ekosistema Severnega Jadrana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija