NOVA PODOBA JERNEJEVEGA KANALA: Leseni mostovž nared do konca avgusta (FOTO)

Piran

Pred nekaj dnevi se je v Jernejevem kanalu začela montaža lesenega dela dvonivojskega mostovža. Kot so pojasnili v Okolju Piran, urejajo v Jernejevem kanalu "pešpot v obliki lesenega pomola zaradi pomankanja prostora ob obstoječi cesti in posledično zaradi zagotavljanja prometne varnosti ter zaradi varovanja rastišča metličja na stiku kopnega in morja".

Mostovž naravnega lesenega videza bo potekal ob desnem bregu kanala v odmiku med dvemi in šestimi metri od morske brežine in bo hkrati služil kot dostop do privezov. Skupna dolžina mostovža bo 1178 metrov.

Jernejev kanal po desetletjih propadanja končno dobiva novo podobo. Iz degradiranega področja tik ob Krajinskem parku Sečoveljske soline je javno podjetje Okolje Piran pred časom že odstranilo potopljena in zapuščena plovila in različne odpadne materiale, zdaj pa se dela nadaljujejo z izgradnjo skoraj 1.200 metrov dolgega mostovža, ki v teh dneh dobiva končno podobo. Dvovišinski mostovž, ki poteka ob desnem bregu kanala, bo v spodnjem podestu namenjen dostopom do privezov, zgoraj pa sprehajalcem. Dela bodo zaključena predvidoma do konca avgusta.

Leseni del konstrukcije, ki jo polagajo na 914 duktilnih pilotov, polnjenih z betonom, je iz globinsko impregniranega visokogorskega macesna, čigar trajnost izven območja bibavice je 20 do 30 let. Na trasi so predvidene tudi tri razširitve, dostop nanj pa bo možen preko brvi na devetih vstopnih točkah

Po zaključeni sanaciji bo v Jernejevem kanalu urejenih 280 privezov za plovila, dolga do šest metrov.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DAN44 |  13 .06. 2023 ob  23: 14
vse skupaj je ena velika svinjarija.
Imperio  |  17 .05. 2023 ob  10: 52
Lahko si pogledate mostiček pri mejnem prehodu Sečovlje.
Zakaj je zaprt?