NOVA OVADBA V ZADEVI MARINA: Tako naj bi prali denar, ki so ga dobili s prostitucijo

Kronika

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so minuli teden na Specializirano državno tožilstvo (SDT) podali kazensko ovadbo zoper dve fizični in štiri pravne osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja pranja denarja in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so navedli na GPU. Kot kaže, gre za novo ovadbo v zadevi Marina. Sojenje pred koprskim sodiščem je medtem v teku. Včeraj je na prostor za priče stopil kriminalist Zdravko Cindrič, ki je vodil policijsko preiskavo. Vprašanja obrambe obtoženih so se sukala predvsem okoli navideznega odkupa spolnih storitev, ki naj bi ga opravil tajni policijski delavec.

Kot so povedali na Generalni policijski upravi (GPU), je kazenska ovadba povezana s hišnimi preiskavami januarja 2019 v kriminalistični preiskavi izkoriščanja in zlorabe prostitucije ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Policisti so takrat izvedli več hišnih preiskav na področju policijskih uprav Nova Gorica in Maribor in ugotovili, da je kriminalna združba, ki sta jo vodila slovenska državljana, za prostitucijo izkoriščala dekleta in na ta način pridobila več milijonov evrov premoženjske koristi.

Sergej Racman

SDT je obtožnico v t. i. zadevi Marina vložilo julija 2019. Med obtoženimi so tudi Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc, Vesna Ternovec in družba Cratos. Na sofisticiran način pod krinko opravljanja gospodarske dejavnosti nočnega kluba naj bi izkoristili več kot 400 deklet, ki so sprejela najmanj 148.000 moških obiskovalcev. Sojenje že poteka na koprskem okrožnem sodišču.

Minuli teden pa so policisti na SDT vložili kazensko ovadbo zaradi suma pranja denarja in zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Za dve fizični osebi preiskovalci namreč utemeljeno sumijo, da sta prali denar, ko sta v letih 2017 in 2018 sredstva na bančnih računih družb v višini 561.000 evrov, pridobljena na račun zlorabe prostitucije v dogovoru večkrat prenesli na bančni račun drugih družb, ki sta jih kapitalsko oz. upravljavsko obvladovali. S tem sta želeli lažno prikazati, da je izvor denarja zakonit.

Prav tako utemeljeno sumijo, da je ena fizična oseba zlorabila svoj položaj in v imenu različnih družb večkrat delno plačala račune z lažno vsebino, s tem pa drugi pravni osebi pridobila veliko premoženjsko korist v skupni višini več kot 460.000 evrov.

"Utemeljeno sumimo, da so tudi štiri pravne osebe kazensko odgovorne na podlagi zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, in sicer za kazniva dejanja pranje denarja in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katera sta utemeljeno osumljeni dve fizični osebi," so še zapisali na Generalni policijski upravi.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranje denarja pa je od enega do desetih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi.

Kriminalist Zdravko Cindrič, ki je vodil preiskavo v zadevi Marina, je pred koprskim sodiščem, kjer so ga včeraj zaslišali kot pričo, povedal, da je tožilstvu predlagal odreditev različnih preiskovalnih metod, ki so vključevale tajno opazovanje in delovanje ter tudi enkratni navidezni odkup spolnih storitev.

Kot je pojasnil, so se zavedali, da bodo tajni delavci šli v bordel, kjer se ponujajo spolne storitve, ukrep navideznega odkupa pa je bil potreben, da tajni delavec ne bi preveč izstopal. Ukrepi so bili po njegovem nujni za zbiranje podatkov oz. dokazov. "Ta ukrep sem predlagal, da bi omogočil tajnemu delavcu druženje z dekleti na samem," je še pojasnil kriminalist.

Cindrič se ni spomnil podrobnosti, so se pa po njegovem vedenju o navideznem odkupu pogovarjali tudi s tožilstvom. Na splošno pa se ukrep navideznega odkupa predlaga skupaj z ukrepom tajnega delovanja, nikakor pa ne samega, je dodal.

Zagovornica Sergeja Racmana, Martina Žaucer Hrovatin, je opozorila na razkorak med izpovedjo priče in vsebino odredbe tožilstva, zato je predlagala zaslišanje tožilke, ki je odredbo za uporabo preiskovalnih metod izdala. Kot je opozorila, je eno od deklet v preiskavi namreč pričalo, da je s tajnim sodelavcem imelo spolni odnos.

Cindrič je na poizvedovanje odvetnika Mihe Šošića, ki zagovarja Dejana Šurbka, da se je zgodil primer, ko je dekle pristalo srečanje s tajnim delavcem izven tudi kluba Marina, za to pa je zahtevalo denar.

Dejan Šurbek

Na vprašanje, ali so bila porabljena sredstva za druženje izven kluba, je Cindrič nato dejal, da sam ni zagotovil denarja, da pa meni, da je bil denar porabljen, kot izhaja iz poročila. Kot je poudaril, ni šlo za srečanje z namenom spolnega odnosa, ampak za kosilo.

Obtoženi ves čas trdijo, da je šlo za erotični klub, ki je gostom nudil intimo, gostje pa da so se sami odločali, kaj bodo tam počeli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija