NOVA ODLOČITEV POSVETOVALNE SKUPINE: Za cepljenje priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi

Slovenija

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je po neuradnih informacijah na četrtkovem sestanku sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi. Vektorska cepiva bi po priporočilih skupine v Sloveniji še vedno uporabljali, a le na željo posameznika.

Odločitev naj bi člani skupine po informacijah STA sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkov in večji učinkovitosti mRNK cepiv. V Sloveniji sicer uporabljamo mRNK cepiva podjetij Pfizer in Moderne ter vektorska cepiva podjetij AstraZeneca in Janssen. Cepljenje s cepivom Janssen je sicer po smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom, v Sloveniji začasno prekinjeno.

Po študiji ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), je cepivo Moderne namreč 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno. Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema.

Po poročanju TV Slovenija posvetovalna skupina za cepljenje tako priporoča, da se vektorska cepiva uporabljajo samo ob podpisanem soglasju tistega, ki se cepi. Podobno bo veljalo za Moderno, v primeru uporabe za mlajše od 18 let, poroča TV Slovenija.

Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepiv v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla minulo sredo, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zapisnik skupine uradno sicer še ni potrjen. Z ministrstva za zdravje so za STA sporočili, da je minister za zdravje Janez Poklukar danes poklical vodjo posvetovalne skupine Bojano Beović, ki ga je seznanila, da usklajevanja skupine še potekajo. Ko bodo zaključki znani, predvidoma v začetku naslednjega tedna, bosta Poklukar in Beovićeva javnost seznanila z ugotovitvami, so še navedli na ministrstvu.

Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepiv v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla minulo sredo, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji je sicer po podatkih NIJZ trenutno na zalogi 537.492 odmerkov cepiva Pfizer, ki jim bo rok uporabe pretekel med februarjem in aprilom prihodnje leto. Na zalogi je tudi 125.900 odmerkov cepiva Moderna, ki imajo rok uporabe določen med decembrom 2021 in marcem prihodnje leto. V skladiščih je še 13.300 odmerkov cepiva AstraZeneca, vsem rok poteče 30. novembra letos. V karanteni pa je 45.600 odmerkov cepiva Janssen, ki ga zaradi že omenjenih razlogov NIJZ trenutno ne izdaja. Odmerkom cepiva Janssen rok uporabe preteče junija 2023, so sporočili z NIJZ.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .10. 2021 ob  15: 12
Kdaj bodo ti kriminalco odgovarjali za zlocine proti clovestvu? V arest vse, pisda jim materna!
Obala1 |  09 .10. 2021 ob  12: 48
Glede na potem dogodkov do sedaj vecjo kredibilnost ima branjevka na tržnici kot ta strokovna skupina
kokodek |  08 .10. 2021 ob  15: 11
svetovalna skupina je škodljiva in odgovorna za vse slabo, kar se je komu zgodilo
vseved |  08 .10. 2021 ob  14: 16
Še ena neumnost. Če smatrajo, da cepivo ni ustrezno naj ga umaknejo, ne pa da od ljudi zahtevajo pisno izjavo o nečem, kar ne poznajo.
magik |  08 .10. 2021 ob  13: 19
Vlada in PREDVSEM STROKA (dr.Beović, dr. Fafangel, dr.Štrukelj, dr.Keber, dr.Krek,....) pa se še kar naprej spreneveda in DOPUŠČA, DA SE PRIDOBI POTRDILO TAKOJ PO PRVEM OZ DRUGEM CEPLJENJU in to kljub temu da:
- Cepivo Comirnaty (Pfizer Biontech) je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Zaščita je vzpostavljena SEDEM DNI PO PREJETEM DRUGEM ODMERKU. ( vir: Cepimo. se)
- Cepivo Moderna je okoli 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni. Zaščita je vzpostavljena ŠTIRINAJST DNI po drugem prejetem odmerku. (Vir: cepimo.se)
- Cepivo AstraZeneca (Vaxzevria) je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov). Zaščita je vzpostavljena ENAINDVAJSET DNI po prvem prejetem odmerku.(vir: cepimo.se)

Infantilni Fafangel celo z lastnoročnim cepljenjem prispeva k temu, da cepljeni pridobijo potrdilo TAKOJ!