NOVA LOKACIJA SMETNJAKOV RAZBURJA PORTOROŽANE: So upravniki dali soglasje mimo stanovalcev?

Piran

Včeraj smo poročali o nezadovoljstvu nekaterih Portorožanov, ki se ne morejo sprijazniti, da je "piranska občina dovolila uničiti eno redkih zelenih površin, ki je namenjena otrokom". Da bo Okolje Piran preselilo smetnjake ob otroška igrala, se jim zdi nesprejemljivo. A na Okolju odgovarjajo, da so novo lokacijo izbrali stanovalci preko svojih upravnikov.

V dopisu, ki smo ga prejeli s strani nezadovoljnih Portorožanov, so med drugim navedli, da so jim tako na piranski občini kot na Okolju Piran dejali, da je postavitev smetnjakov ob otroška igrala "edina možna rešitev". Gre za lokacijo na Senčni poti ob Avditoriju.

Navedli so tudi, da stanovalci bližnjih blokov o tem niso bili obveščeni, saj jih moti, da jim bodo sploh v poletnih mesecih trohneče smeti smrdele pod okna in balkone nad otroškimi igrali. In da se niti na občini niti na Okolju niso vsaj toliko potrudili, da bi skupaj s stanovalci poiskali bolj primerno lokacijo.

"Končno lokacijo je izbrala večina tam stanujočih preko svojih upravnikov," odgovarjajo na Okolju Piran.

14. septembra lani so na Okolju upravnikom tamkajšnjih blokov predlagali, da si skupaj ogledajo zemljišča na Senčni poti 10a, 12a in 14 ter sosednja zemljišča, ki so v lasti Občine Piran, da bi določili novo lokacijo zbiralnice za ločene odpadke. Gre za upravnike Upravljanje Piran d.o.o., Habit d.o.o. in UPS-I Koper d.o.o.

Po odločitvi sežanskega okrajnega sodišča je namreč zemljišče, na katerem je do sedaj stala skupna zbiralnica za stanovanjske bloke na Senčni poti 10a, 12a in 14, prešlo v last stanovalcev na Senčni poti 10. "Ti pa zbiralnice na svojem zemljišču niso želeli imeti. 22. septembra smo prisotne na ogledu pozvali, naj predlagajo drugo lokacijo, a enotnega in celovitega predloga ni bilo," razlagajo na Okolju.

Upravnike stanovanjskih blokov so zato pozvali, naj podajo konkretne pisne predloge za novo lokacijo do 7. oktobra. "Po posvetu z etažnimi lastniki sta upravnika blokov Senčna pot 10a in 14 predlagala premik na neizkoriščen del otroškega igrišča. Stanovalci bloka 12a pa so predlagali del parkirišča nasproti glavnega vhoda v stavbo Avditorija in stanovanjske hiše Senčna pot 10," razlagajo in dodajajo:

"Senčna pot 10 je bila z vidika varnosti prometa, zaradi ustavljanja komunalnih vozil, ocenjena kot neprimerna. Tam poteka kolesarska pot Parenzana, po kateri kolesarji drvijo z veliko hitrostjo."

Zato na Okolju pravijo, da trditve, da stanovalci niso bili vključeni v iskanje različnih možnosti in da niso obveščeni o novi lokaciji, ne držijo.

Na Okolju še dodajajo, da so za postavitev zbiralnice pridobili vsa potrebna soglasja, da jo bodo postavili na utrjeni in tlakovani površini, obdana bo s panelno ograjo in pokrita z bršljanom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  13 .05. 2022 ob  13: 52
Še ena posledica odsotnosti konkretne prostorske strategije na občini. OPN se že dobro desetletje 'rojeva' in je še kar 'nedonošenček', občina pa ne uspe vzpostavit procesa, ki bi na eni strani upošteval potrebe in želje občanov ter strokovno znanje, ki ga premorejo urbanisti in krajinski arhitekti. Zato je skoraj vsak poseg v občini parcialna, začasna rešitev - ne kamenček v mozaiku širše vizije razvoja prostora.

To se vidi na mnogih frontah, na dejstvu, da mnoge ulice nimajo pločnika, da glavna vpadnica čez občino nima kolesarske steze (kljub temu, da je poleti v občini Piran ogromno kolesarjev), asfaltiranje piranske Punte, sistem pobiranja odpadkov v občini v mnogih aspektih ne deluje, turistični posel 'sobodajalstva' se opravlja v objektih namenejnih za bivanje - ali pa še to ne (pritlični prostori oz. kleti), velike parkirne površine v prvi vrsti ob morju, 'zaskvotane' gostinske površine na Punti v Piranu, drobljenje in krčenje zelenih površin v urbanem prostoru, tudi park Sonce nastaja nekako organsko, nekaj se doštuka tukaj, nekaj tam ... sej določene stvari se tudi izboljšujejo, všeč mi je vsa dodatna pozelenitev, ki se dogaja - trenutno npr. na Belem križu, prav tako so novi znaki pred parkiriščem Fornače mikro-korak v pravo smer, slišim, da se nekaj planira okoli garažne hiše pod štadionom, kar bi bilo sploh optimalno ...ampak še vedno - jaz menim, da občina potrebuje urbanista z sodobno vizijo, ki zna komnicirat, ki ima pa posluh tudi, ali pa predvsem, za lokalno prebivalstvo. Sem bi spadal tudi učinkovit in uporabnikom prijazen sistem odvažanja smeti.