NOVA INVAZIJA MEDUZ? V hrvaški Istri že povzročajo težave, opazili so jih tudi pri nas (FOTO)

Piran

V teh dneh je v morju znova opaziti polno morskih klobučnjakov. Veliko jih je naplavilo tudi na obalo, o njih pa poročajo tudi iz hrvaške Istre.

Da so se znova pojavili tudi v slovenskem morju, so objavili na Facebook profilu Strunjan, kjer so ob fotografiji zapisali: "Ogromno klobukov na obali."

Ogromno klobukov na obali..

Posted by Strunjan on Sunday, January 2, 2022

O tem pa poroča tudi Glas Istre, kjer so zapisali, da so ribiške mreže ob severozahodni obali Istre ponovno polne velikih meduz. Lani je bila takšna invazija v začetku februarja, zdaj pa so se pojavile že prej. Ribiči imajo velike težave z ribolovom, med drugim jim zaradi ogromnih količin uničujejo opremo, v zadnjih dneh naj bi ulovili več ton meduz, piše časnik in navaja, da gre najverjetneje za velikega klobučnjaka Rhizostoma pulmo.

V Tržaškem zalivu so Rhizostoma pulmo v večjih količinah opazili lani aprila, morski klobučnjak pa je bil takrat prisoten tudi v našem morju. Tedaj so nam na piranski Morski biološki postaji pojasnili, da gre za avtohtono vrsto, ki je razširjena po celotnem Sredozemskem morju in v Črnem morju.

MEDUZE V TRZASKEM ZALIVU DANES

Posted by Branko Gašparin on Wednesday, April 7, 2021

"Spada med ožigalkarje. V svojem življenjskem ciklu ima pritrjeno (polip) in planktonsko – plavajočo fazo (meduza). Poleg rebrače predstavljajo klobučnjaške meduze želatinozni plankton. Morski klobuk se hrani s planktonom in lahko zraste precej velik, do 0,5 m premer klobuka," je pojasnila dr. Andreja Ramšak z Morske biološke postaje.

Množično pojavljanje je del njihovega življenjskega cikla. V letih, ko se pojavijo, povzročijo največ škode ribičem, ker ne morejo loviti. Se pa zaradi porušenega ravnovesja v morju pojavljajo vedno pogosteje"Od leta 2002 mislim, da ni bilo leta, ko se ne bi pojavili. Kakšno leto jih je več, ali pa jih zaradi intenzivnejšega opazovanja več zabeležimo. Meduze nastanejo iz polipov, ki brstijo že tedne nazaj, preden opazimo meduze," je takrat še dejala Ramšakova.

Točnega odgovora, zakaj jih je tako veliko, znanost še nima. Predpostavlja se, da so prave razmere v morju za njihovo namnožitev, kot na primer, da je na voljo dovolj hrane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija