Nova hitra cesta potrebuje še nekaj fines

Koper

Čeprav so predor Markovec v petek predali namenu in se je, kot je opaziti, večji del prometa z obalne ceste preselil na hitro cesto, ki odslej povezuje Koper in Izolo, ostaja še nekaj odsekov, ki jih bo potrebno urediti, da bo promet tekel popolnoma brez ovir.

Kot po prvih ugotovitvah uporabe hitre ceste skozi predor Markovec in posledično uporabe obalne ceste ugotavljajo na izolski občini, je obalna cesta z odprtjem predora bistveno manj obremenjena, kot je bila. "Po njej sicer nekateri še vedno vozijo, vendar je med vozili na obalni cesti več takih, ki imajo vinjeto, kot tistih, ki je nimajo," razlaga Kristina Zelič iz kabineta izolskega župana.

Vključitev na hitro cesto, ki s koprske strani vodi skozi predor Markovec, je prek krožišča Semedela in je v funkciji. "V kratkem bo odstranjena začasna deviacija iz hitre ceste na obalno cesto, tako da na hitri cesti ne bo več zožitve," pojasnjujejo  na Darsu.

"Pomembno je, da se izvedejo še nekateri prometni ukrepi, ki bodo pripomogli k večji pretočnosti in varnosti prometa v izolski občini," pa pravijo v Občini Izola. Nujna je namreč sanacija krožišča v Jagodju in preučitev možnih rešitev za izvedbo montažnega krožišča na Belvederju. To naj bi se realiziralo najkasneje do konca letošnjega leta. "V zvezi s tem smo že v dogovarjanju z upravljavcem ceste, to je Direkcija RS za infrastrukturo," pojasnjuje Zeličeva.

Zaradi povečane prometne obremenitve ob odprtju vhoda v Izolo skozi novo vpadnico je pri Komunali Izola predvidena rekonstrukcija obstoječega križišča v novo krožišče. »Projekti so dokončani, izvajalec je tudi že izbran,« pravi Zeličeva. Ta bo z deli pričel predvidoma sredi junija, ko bo Elektro Primorska zgradila novo transformatorsko postajo na območju bodoče bencinske črpalke Petrola in bo možno porušiti obstoječo transformatorsko postajo v nekdanji Stavbenikovi vratarnici.  

Deli novico:

Zakaj? |  11 .06. 2015 ob  07: 17
Zakaj imamo čez Markovec še vedno gužvo?Kaj nam je izboljšalo odprtje predora Markovec?
izolana |  11 .06. 2015 ob  07: 01
Še nekaj popravkov v tunelu pomeni župan izole, čemu ti sploh služiš???
cestišče |  10 .06. 2015 ob  23: 43
važno da je cestišče v tunelu, ko da je bil tunel grajen leta 1981 na češkoslovaškem
Ideja za brezposelne |  10 .06. 2015 ob  15: 04
Kupuje plastenke z vodo in, ko bo največja gneča, ko bodo stali v koloni, jim vi prodajate ohlajeno vodo.
Ovca Dolly |  10 .06. 2015 ob  15: 03
OK, rekli boste, da je to teorija zarote ampak poglejte najprej izjavo Kristine Zelič iz kabineta izolskega župana: "Po njej (obalni cesti op.p.) sicer nekateri še vedno vozijo, vendar je med vozili na obalni cesti več takih, ki imajo vinjeto, kot tistih, ki je nimajo,"
Začelo se je prepričevanje naroda o tem, da tako ali tako imamo skoraj vsi vinjete in je bil torej deal z državo čisto OK. Kar pomeni, da sta občini v zameno za obalno cesto privolili v to, da nam lahko DARS vinjeti tunel, čeprav se na izolski strani hitra cesta kar konča.

Še več, tako je javnost osredotočena bolj na vinjeto skozi tunel kot na dejstvo, da hitre ceste od italijanske meje uporablja bistveno manj vozil kot bi jo lahko. Posledično so naselja in lokalne ceste še vedno preobremenjene, lahko pa si samo še predstavljamo kako bo na Markovcu, če in ko bo obalna cesta zaprta.

Opozoriti gre še na to, da po izjavah izolske predstavnice občine, šele sedaj razmišljajo in šele bodo preučevali kaj in kako bo s prometom, ker da je povečan!
NOVO |  10 .06. 2015 ob  14: 11
KROŽIŠČE BO ČEZ 10 LET
@kr en  |  10 .06. 2015 ob  12: 43
uradno je tisto cesta za šared, ki bo na novo speljana, šla mimo "oštarije" bura in se vključila na krožno pri ritoši, kar posledično pomeni 3 vzporedne ceste.
kr en |  10 .06. 2015 ob  11: 59
@jok
priključek na avtocesto za Izolo je narejen...so go naredili preko ceste, ki pelje do unionovega skladišča. Izhod na krožišču je takoj za tem, ki bo peljal mimo stavebnika.
@intervju |  10 .06. 2015 ob  11: 27
Inteligenca "deluje"!
Bravo |  10 .06. 2015 ob  11: 14
Bravo Izola. Toliko let časa za narediti priključek in zdaj ga ni oz ni dokončan. Koliko časa bi šele trajalo da se naredi 5 km plaže :D
marjan |  10 .06. 2015 ob  11: 07
Vsa pretočnost in obremenjenost bo vidna in znana v vikendu okrog 25.junija ko je v turistični sezoni običajno največja obremenitev obale s turisti,seveda ob sončnem vremenu.Takrat bo vse jasno.Špice čez poletje pa itak bodo kot vedno letos od Strunjana do Petrola na štiripasovnici.
Jok |  10 .06. 2015 ob  11: 02
10
Imam vinjeto in vozim po obalni cesti. Zakaj? Ker ce grem iz Izole ( kjer se ni narejen prikljucek na avtocesto) sem 2min hitreje v Kp kot pa da iščem kako prit na avtocesto!
1