NOVA GORICA JE OD NEKDAJ VEČJEZIČNA: Več kot zgledno sodelovanje mestne občine in pravoslavne skupnosti (FOTO)

Slovenija

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič nadaljuje s sprejemi predstavnikov različnih verskih skupnosti, ki delujejo na Goriškem. V sredo je sprejel predstavnika Srbske pravoslavne cerkvene občine v Novi Gorici, paroha Jereja Miroslava Ćirkovića in Dragana Petrovića, predsednika Pravoslavnega kulturnega umetniškega društva Sveti Stefan (PKUD Sveti Stefan) v Novi Gorici. Paroh skrbi za območje od Tolmina do Podnanosa, Štanjela in Vileša, torej povezuje srbske pravoslavne vernike čezmejnega območja. Glavni temi pogovora sta bili novost dodatnega pouka za srbske otroke v osnovnih šolah v njihovem maternem jeziku in prizadevanja za nakup lastnih prostorov na območju Nove Gorice. Župan je gostoma predlagal tudi konkretne korake na gospodarskem področju.


Od leve proti desni: Dragan Petrovič, paroh Jerej Miroslav Ćirković in dr. Klemen Miklavič

Dr. Klemen Miklavič je poudaril, da je bila Gorica tradicionalno večjezična skupnost in da si želi, da bi Nova Gorica nadaljevala to tradicijo združevanja in povezovanja različnih skupnosti in jezikov. Pozdravil je najnovejši projekt Zveze Srbov Slovenije, s katerim v osnovne šole v Sloveniji uvajajo možnost vpisa srbskih otrok k dodatnemu pouku, ki poteka v njihovem maternem jeziku. Dragan Petrović je povedal, da je sodelovanje s šolami v novogoriški mestni občini zgledno in da bo veliko srbskih otrok z novim šolskim letom vpisanih v ta program, največ na OŠ Milojka Štrukelj v Novi Gorici, 35 otrok, na širšem območju Nove Gorice pa 70 otrok.

Projekt financirata Vlada Srbije in Ministrstvo za izobraževanje Bosne in Hercegovine ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Župan je ob tem izpostavil: "Prav je, da imajo otroci te skupnosti možnost spoznavati srbski jezik in književnost ter na splošno srbsko kulturo."

Gosta sta županu povedala, da so Srbi na Goriškem aktivni tako v okviru verske skupnosti kot tudi na kulturnem področju, kjer delujeta dve društvi, in sicer Pravoslavno kulturno umetniško društvo Sveti Stefan in Srbsko kulturno društvo Sloga Nova Gorica. Župan je poudaril, da sta obe društvi povabljeni k sodelovanju pri kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Verniki Srbske pravoslavne cerkvene občine v Novi Gorici zdaj izvajajo verske obrede v cerkvi sv. Trojice v Kromberku, prizadevajo pa si, da bi v bodoče kupili svoje prostore oziroma zgradili svoj objekt. Sprejem so sklenili v želji po dobrem sodelovanju in razširitvi sodelovanja na gospodarsko področje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija